Hyppää pääsisältöön

Arpa soi onnea pesijälle ja pärinäpojalle

Arpajaisia mainostettiin 1950-luvulla pätevänä tapana kohottaa elintasoaan. Jukka Virtasen ohjaama mainos lupaa elämänmuutosta pesijälle, prässääjälle, talonmiehelle, motoristinuorelle, kulkurille ja maratoonarille.

Tietolaatikko

Filmikatsauksilla tarkoitetaan kotimaisia lyhytelokuvia, joita esitettiin pitkän elokuvan edellä elokuvateattereissa.

Mainos marssittaa näkösälle joukon kuvitteellisia arpajaisvoittajia. Ensimmäinen heistä on "kaunis pesijätär", jonka nimitys viittaa vuonna 1956 ilmestyneeseen tunnettuun iskelmään. "Les lavandières du Portugal" soikin mainoksen taustalla instrumentaaliversiona.

Prässäysliike Sileän työntekijä silittää arpajaisista voittamallaan sähkösilitysraudalla. "Talonmies Taitava" on voittanut pölynimurin, jolla hän puhaltaa roskia pihalta.

Matti Kuuslan esittämä "pärinäpoika Matti Meteli" virnottaa arpajaisista voittamansa Jawa-moottoripyörän kanssa. "Kulkuri Koikkalainen" (Jukka Virtanen) on voittanut loistoasunnon ja "maratonjuoksija Väsy" loistoauton.

Onnetar on osannut valita kullekin juuri sen lahjan, mitä hän tarvitsee. Voitto on aina kuitenkin hyödyllinen eikä turhaa ylellisyyttä.

Teksti: Jukka Lindfors

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto