Hyppää pääsisältöön

Arpajaisia mainostettiin 1950-luvulla keinona kohottaa elintasoaan

Arpajaisia mainostettiin 1950-luvulla pätevänä tapana kohottaa elintasoaan. Jukka Virtasen ohjaama Asunto- ja autoarpamainos vuodelta 1957 lupaa elämänmuutosta pesijälle, prässääjälle, talonmiehelle, motoristinuorelle, kulkurille ja maratoonarille.

Mainos marssittaa näkösälle joukon kuvitteellisia arpajaisvoittajia. Ensimmäinen heistä on "kaunis pesijätär", jonka nimitys viittaa vuonna 1956 ilmestyneeseen tunnettuun iskelmään. "Les lavandières du Portugal" soikin mainoksen taustalla instrumentaaliversiona

Prässäysliike Sileän työntekijä silittää arpajaisista voittamallaan sähkösilitysraudalla. "Talonmies Taitava" on voittanut pölynimurin, jolla hän puhaltaa roskia pihalta.

Matti Kuuslan esittämä "pärinäpoika Matti Meteli" virnottaa arpajaisista voittamansa Jawa-moottoripyörän kanssa. Jukka Virtanen "kulkuri Koikkalainsena" on voittanut loistoasunnon ja "maratonjuoksija Väsy" loistoauton.

Onnetar on osannut valita kullekin juuri sen lahjan, mitä hän tarvitsee. Voitto on aina kuitenkin hyödyllinen eikä turhaa ylellisyyttä.

Filmikatsaukset ja mainosfilmit

Filmikatsauksilla tarkoitetaan kotimaisia lyhytelokuvia, joita esitettiin 1930–1970-luvuilla pitkän elokuvan edellä elokuvateattereissa. Filmikatsausten kulta-aikaa oli 1950-luku.

Sisällöltään valistavia, opetuksellisia ja uutisluontoisia katsauksia kutsutaan myös veronalennuskuviksi, sillä ne oikeuttivat teatterinomistajan viiden prosentin veronalennukseen lipputuloista.

Filmikatsausten lisäksi teattereissa esitettiin myös tilattuja mainoselokuvia.

Lisää ohjelmasta

Keskustele