Hyppää pääsisältöön

Kyllä homotkin siivoaa

Kyllä homotkin siivoaa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Millaista on kasvaa homona tai lesbona nuorena nykypäivän Suomessa? Yhtäältä seksuaalivähemmistöt tulevat paremmin hyväksytyiksi julkisuudessa kuin koskaan aikaisemmin. Sanotaan jopa, että homous olisi muotia.

Toisaalta  iskut seksuaalivähemmistöjen Pride-kulkueeseen, homoihin kohdistuva väkivalta, kirkon piirissä käyty keskustelu tai vaikkapa TV2:n homoilta kertovat, että osalle ihmisistä homous on edelleen mahdoton asia ymmärtää tai hyväksyä. Tämän osoittaa myös kristillinen Älä alistu -kampanja, jota vastaan käydään jo adressein

Mitä ristipaine tekee nuorelle, joka vielä etsii omaa seksuaalista identiteettiään?

Kysymyksistä syntyi Kati Juuruksen ohjaama tuore dokumentti Kyllä homotkin siivoaa. Ohjelman antama kuva homonuorten elämästä Suomen pikkukaupungeissa on yllättävän karu.

Dokumentin kaikilla viidellä päähenkilöllä on kokemuksia koulukiusaamisesta. Markuksen ja Alexin rääkki ajoi masennukseen ja hoitoon. Lappeenrannassa kasvanut Tiina sai puolestaan kuulla tappouhkauksia. Lestadiolaisseudulla  varttunut Markus joutui kokemaan myös sukulaisten painostusta ja saarnoja helvettiin joutumisesta.

Edelleenkään vanhemmat eivät aina pysty sulattamaan lapsensa homoseksuaalisuutta. Tiina toivoo turhaan vanhemmiltaan hyväksyntää.  Alexin äiti puolestaan kertoo dokumentissa puolitutuista, jotka syyttävät heitä huonoiksi kasvattajiksi, kun lapsi on kerran kasvanut homoksi.

Suurin osa dokumentin päähenkilöistä on kasvanut ja käynyt koulunsa pikkukaupungeissa tai –kylissä Itä- ja Pohjois-Suomessa. Pienillä paikkakunnilla homoksi on raskas kasvaa. Dokumentin Markus suorastaan vihaa lapsuutensa Liminkaa. Isot kaupungit antavat tilaa hengittää, vaikka niissäkin saa ajoittain pelätä.

Tunne omasta erilaisuudesta, eristetyksi tuleminen ja yksinäisyys ovat tuttuja kaikille dokumentin 17-20-vuotiaille päähenkilöille. He ovat kaikki joutuneet pohtimaan omaa identiteettiään ehkä syvemmin kuin ikäisensä yleensä.  He tietävät keitä ovat – ja pystyvät puhumaan itsestään ja kokemuksistaan uskomattoman avoimesti.    

Dokumentin valossa ei tunnu yllättävältä, että kansainvälisten ja pohjoismaisten tutkimusten mukaan homonuorilla itsemurhariski on moninkertainen heteronuoriin verrattuna. Mielenterveyshäiriöt ovat yleisempiä kuin heteroilla. Väkivallan uhkaa ja väkivaltaa kokee huomattavasti useampi homo kuin hetero. Tosin Suomessa homonuorten elämää ei  ole tutkittu juuri lainkaan.

Kati Juuruksen dokumentti on intensiivinen lähikuva viidestä homonuoresta, joiden tarinat limittyvät kerronnassa toisiinsa. Teini-ikä on ollut dokumentin homoille julmaa aikaa, mutta oman näköinen elämä on silti löytymässä kaikille.

Ykkösdokumentti: Kyllä homotkin siivoaa TV1 3.4.2011 klo 21.10

Aiheeseen liittyvä Yle Puheen kontaktilähetys ja chatti 3.4.2011 klo 22.05-23.50, soita numeroon 020 690 001!

Linkit:

Kommentit
  • Areenan PlayStation 3 -sovelluksen toiminta loppuu tammikuun lopussa

    PlayStation 3:n Areena-tuki loppuu

    Areenan PlayStation 3 -sovellus lakkaa toimimasta ensi vuoden tammikuun lopussa. Sovelluksen lopettamispäätös johtuu siitä, että PlayStation 3 -laitteilla Areenan käyttö on ollut pysyvästi laskussa. Tällä hetkellä Areenaa käytetään viikossa noin neljällä tuhannella PS3-laitteella. PS3:n Areena-sovellus alkaa pian kertoa sovelluksen käynnistyksen yhteydessä sovelluksen tuen loppumisesta.

  • Areenan tallenteet suomalaisten käyttöön EU-alueella myös selaimella

    Areenan tallenteet EU-alueella myös selainpalvelussa

    Areenan käyttö EU-alueella etenee. Nyt EU:ssa matkailevien suomalaisten on mahdollista katsella ja kuunnella kaikkia tallenteita Areenan selainpalvelussa. Toissa vuonna Yle avasi Areenan mobiilisovellusten käytön kaikille kotipaikkansa vahvistaneille suomalaisille. Yle oli toinen yleisradioyhtiö EU:ssa ja ensimmäinen pohjoismainen julkisen palvelun yhtiö, joka toteutti tämän toiminnallisuuden.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua