Hyppää pääsisältöön

Mitä me teemme Facebookilla?

Mitä me teemme Facebookilla? Kuva: stock.xchng

Facebookin ja Twitterin sanotaan mullistaneen mediaa. Se on vähättelyä – sosiaalinen media on kännykän, internetin ja ilmastonmuutoksen ohella vuosituhannenvaihteen tienoon toistaiseksi merkittävin ihmisen elämään vaikuttava yleismaailmallinen ilmiö. Yli puolet Yhdysvaltojen kansalaisista on jo Facebookissa, eikä ilman kännykkää, nettiä ja sosiaalista mediaa esimerkiksi arabimaissa nyt kuohuisi.

Ei ihme, että yliopistot ja tutkimuslaitokset planeetan ympäri yrittävät kuumeisesti vastata kysymykseen mitä naamakirja meille tekee.

Facebook tekee meistä yksinäisempiä, ahdistuneempia ja kateellisempia, mutta voi toisaalta myös tarjota oikotien onneen. Lisäksi Facebook addiktoi, nykyään jopa seksiä ja tupakkaa enemmän.
Helsingin Sanomat veti tiedesivuillaan 8.3.2011 yhteen tutkimustuloksia mm. Yhdysvalloista, Kanadasta, Britanniasta ja Israelista ja totesi, että Facebook tekee meistä yksinäisempiä, ahdistuneempia ja kateellisempia, mutta voi toisaalta myös tarjota oikotien onneen. Lisäksi Facebook addiktoi, nykyään jopa seksiä ja tupakkaa enemmän.

Mitä ihmettä me sitten oikein teemme Facebookilla, jos se kerran voi tehdä meille näinkin kamalia?

Mitä pari-, kolme-, neli-, viisi- ja seitsen- kymppiset Facebookin aktiivikäyttäjät, mukaan lukien yksi siitä kokonaan luopunut, ajattelevat henkilökohtaisesta suhteestaan naamakirjaan?

Käsi sydämellä, mihin se aika siellä menee? Onko siitä oikeasti hyötyä, ja jos on niin mitä? Mikä Facebookissa on parasta? Mitä vaaroja siellä on? Onko addiktoivuuspuheissa perää, vai ovatko ne yksipuolista hölynpölyä? Voiko Facebookista päästä irti? 

Haastattelut tehtiin alusta loppuun Facebookissa, siitä tarpeekseen saanutta haastateltavaa lukuun ottamatta.


> Virolainen kirjailija Robert Randma, 27, haluaa sukelluksenopettajaksi. Randma säikäytti pahoin sukulaisensa, kun etsi Facebookista sydämen toiminnan hyvin tuntevaa erikoislääkäriä.

> Politiikan toimittaja Sanna Ukkola, 35, näkee Facebookin uutisvirrassa tulevia valtakunnallisia uutisia. Mistä hänen seinällään keskustellaan?

> Folkloristi Niina Lappalaisen, 41, mielestä Facebook on hyvä renki mutta huono isäntä. Miksi hän päätti luopua kokonaan naamakirjasta?

> Apulaiskaupunginjohtaja, Mielenterveyden Keskusliiton puheenjohtaja Pekka Sauri, 56, kuvailee Facebook-aktiviteettejään ”aivan sooloiluksi”. Mitä mieltä Sauri on viranomaisten Facebook-taidoista?

> Amerikanjuutalainen Linda Kneucker, 73 asettui rakkauden perässä 1960-luvulla Wieniin. Mitä hän tekee Facebookissa?

 

A2 Teema: Netti-ilta YLE TV2 tiistaina 29.3. klo 21.00 - 23.15 - osallistu ohjemaan

Linkit:

Kommentit
 • Alzheimerin tauti nostaa esiin sekä herkkiä tunteita että raivokohtauksia

  Alzheimerin tautia sairastavien omaisten kokemuksia

  Etenevästä muistisairaudesta kärsivien määrä kasvaa, kun väestö ikääntyy. Suomessa on arviolta lähes 200 000 muistisairasta ihmistä, joista puolet vähintään keskivaikeassa vaiheessa sairauttaan. Vuosittain lähes 15 000 ihmistä sairastuu muistin sairauksiin. Yleisin etenevä muistisairaus on Alzheimerin tauti.

 • Aamusydämellä: Borrelioositartunta

  Borrelioosiin sairastuneet kertovat kokemuksiaan

  TV1 sunnuntaina 17.4.2016 klo 9.05 - 9.45 Punkkien levittämä borrelioosi eli Lymen tauti vaanii kesäisessä luonnossa. Sari Kiiski sai tartunnan 14 vuotta sitten ja Niklas Hallmanilla todettiin neuroborrelioosi runsas puoli vuotta sitten.

 • Aamusydämellä: Nuoren syöpä

  Anna-Elina ja Aapeli ovat selvinneet syövästä

  TV1 sunnuntaina 3.4.2016 klo 9.05 - 9.45 Miltä tuntuu sairastua syöpään, kun on nuori ja elämä on juuri alkamassa suunnitelmineen ja unelmineen. Anna-Elina Rahikainen ja Aapeli Myllynen kertovat miten syöpä heidät pysäytti ja millaista tukea he olisivat sairastaessaan kaivanneet.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Terveys