Hyppää pääsisältöön

Mitä teen Facebookilla - apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri vastaa

Mitä teen Facebookilla - apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri vastaa. Kuva: Yle

Helsingin apulaiskaupunginjohtaja, Mielenterveyden Keskusliiton puheenjohtaja Pekka Sauri, 56, vastaa Facebookin kautta lähetettyyn haastattelupyyntöön ja sen mukana menneisiin ensimmäisiin kysymyksiin välittömästi. Kun apulaiskaupunginjohtajan naamakirjatouhuja hetken seuraa, saa vaikutelman suht’ vahvasta halusta ottaa FB:n keskeisistä mahdollisuuksista hyödyt irti.

Sauri kuitenkin kertoo vastustelleensa Facebookiin liittymistä pitkään, eikä käsittääkseen ole rohkaissut tai opettanut ketään sitä käyttämään.

- Vaimo oli FB:ssä kauan ennen minua; minä vastustelin, kun homma vaikutti niin triviaalilta. Perheen yhdeksänvuotiasta ei ole vielä päästetty Facebookiin.

Sauri kertoo käyttävänsä Facebookia puolesta tunnista kolmeen varttiin päivässä.

- Facebook on taustalla auki kirjoittaessani duunitekstejä tai vastaillessani sähköposteihin. Käytän Facebookia kaupungin asioista tiedottamiseen sekä herättääkseni keskustelua elämän- tai maailmankatsomuksellisista teemoista.

Apulaiskaupunginjohtajalla on tällä hetkellä reilut 1100 naamakirjaystävää, joista hän kertoo tuntevansa oikeasti noin kymmenesosan. Hänelle on käynyt alusta pitäen selväksi, että Facebook on pikemminkin julkaisukanava kuin todellinen kaveriryhmä.

Joku voi tietysti ajatella, että kallispalkkaisen virkamiehen aika menee tässä harakoille.
- Facebookin hyödyistä on vaikea sanoa. Kaupungin tiedotuskanavana FB on aika kapea – kunhan nyt tässä katselen, olisiko tästä hyötyä. Ehkä se osaltaan nostaa Helsingin kaupungin katu-uskottavuutta, kun apulaiskaupunginjohtaja on aktiivinen myös tällä foorumilla. Joku voi tietysti ajatella, että kallispalkkaisen virkamiehen aika menee tässä harakoille.

Mitään varsinaista haittaa ei Sauri ole havainnut Facebookista itselleen olevan.

- Muutaman häirikön olen deletoinut kaverilistalta, mutta sillähän niistä pääsee. Harkitsin alussa Facebookista luopumista kyllästyneenä – erittäin iso osa ihmisten päivityksistä on aika triviaaleja. Miksi ketään kiinnostaisi, onko joku harjannut hampaansa tai keittänyt aamukahvit? Onneksi kuitenkin voi valita ”kohokohdat” tai ”viimeisimmät”. Viimeisimmissä on yleensä niitä hammastahnaraportteja.

Pekka Sauri. Kuva: Pekka SauriPekka Sauri on ehdottomasti sillä kannalla, että viranomaisten pitäisi olla Facebookissa.

- Taitaa vaan olla vielä niin nuori asia, että kestää jonkin aikaa herätä. Tietysti minäkin olen viranomainen, mutta FB-aktiivisuuteni on kyllä aivan soolotouhua, ei kaupungin ”virallista” osallistumista.

Sauri on varsinkin Helsingin ulkopuolella tunnettu työstään mielenterveysasioiden parissa. Mitä Mielenterveyden Keskusliiton puheenjohtaja ajattelee Facebookin mahdollisuuksista mielenterveyden edistystyössä?

- Facebook tarjoaa varmasti mahdollisuuksia vertaistuelle, jossa ihmiset voivat jakaa kokemuksiaan mielenterveysaiheista. Minulla on kohtalainen joukko FB-kavereita, joilla on mielenterveystausta.

Viime aikoina nousseisiin puheisiin Facebook-addiktiosta Pekka Sauri tuntuu suhtautuvan tyynesti.

- Joillakin ihmisillä näyttää menevän aika tavalla aikaa Facebookissa. Tuskin se yleensä varsinainen mielenterveysongelma on, mutta työnantajan aikaa saattaa viedä. Kuten nytkin. ;0)

Lue lisää: Mitä me teemme Facebookilla? • Alzheimerin tauti nostaa esiin sekä herkkiä tunteita että raivokohtauksia

  Alzheimerin tautia sairastavien omaisten kokemuksia

  Etenevästä muistisairaudesta kärsivien määrä kasvaa, kun väestö ikääntyy. Suomessa on arviolta lähes 200 000 muistisairasta ihmistä, joista puolet vähintään keskivaikeassa vaiheessa sairauttaan. Vuosittain lähes 15 000 ihmistä sairastuu muistin sairauksiin. Yleisin etenevä muistisairaus on Alzheimerin tauti.

 • Aamusydämellä: Borrelioositartunta

  Borrelioosiin sairastuneet kertovat kokemuksiaan

  TV1 sunnuntaina 17.4.2016 klo 9.05 - 9.45 Punkkien levittämä borrelioosi eli Lymen tauti vaanii kesäisessä luonnossa. Sari Kiiski sai tartunnan 14 vuotta sitten ja Niklas Hallmanilla todettiin neuroborrelioosi runsas puoli vuotta sitten.

 • Aamusydämellä: Nuoren syöpä

  Anna-Elina ja Aapeli ovat selvinneet syövästä

  TV1 sunnuntaina 3.4.2016 klo 9.05 - 9.45 Miltä tuntuu sairastua syöpään, kun on nuori ja elämä on juuri alkamassa suunnitelmineen ja unelmineen. Anna-Elina Rahikainen ja Aapeli Myllynen kertovat miten syöpä heidät pysäytti ja millaista tukea he olisivat sairastaessaan kaivanneet.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Terveys