Hyppää pääsisältöön

Mitä teen Facebookilla - folkloristi Niina Lappalainen vastaa

Mitä teen Facebookilla - folkloristi Niina Lappalainen vastaa. Kuva: stock.xchng

Helsingin ja Englannin Sheffieldin kesken aikaansa jakanut folkloristi Niina Lappalainen, 41, käytti Facebookia aktiivisesti pari vuotta. Hän löysi sieltä useita tutkimustyön kannalta hyödyllisiä yhteisöjä.

- Oli aidosti palkitsevaa jakaa niissä työhön liittyviä ajatuksia ja kokemuksia, Lappalainen muistelee.

Koska tutkijan työ voi aika-ajoin olla varsin epäsosiaalista, osoittautuivat naamakirjan eri toiminnot chatteineen ja kuvien jakamisineen Lappalaiselle käteväksi tavaksi pitää myös ystäviin yhteyttä.

Loppuvuodesta 2008 Lappalainen päätti luopua Facebookista kokonaan. Hänelle selvisi, että tuntematon henkilö jostain päin Lähi-itää oli napannut hänen valokuvansa käyttöönsä ja laittanut sen oman profiilinsa pääkuvaksi. Pärstänlainaaminen ei siis ole tuttua ainoastaan julkisuuden henkilöille.

- Eräs Facebook-ystäväni oli yrittänyt päästä tutkimaan kehittelemäkseni luulemaansa, ”salaiseksi sivupersoonakseni” olettamaansa arabiankielistä profiilia, mutta huomasi, että sinne pääsemistä oli rajoitettu.

Valeprofiili ehti kadota yhteisöstään ennen kuin sen tekijää tavoitettiin. Lappalainen teki päätöksen Facebookista luopumisesta muutamassa päivässä.

- Facebookiin ladattujen kuvien käyttöoikeudet oli asia, joka mietitytti minua Facebook-historiani alusta sen loppuun saakka. Yksityisyyttä suojaavat asetukset eivät ainakaan tuolloin olleet kovinkaan kehittyneet, vaikka niitä pystyikin henkilökohtaisesti jonkin verran muokkaamaan. Lisäksi minusta oli alkanut kahden lapsen äitinä tuntua, että joudun olemaan koneen ääressä muutenkin liikaa.

Niina Lappalainen. Kuva: Niina LappalainenFacebookin jättäminen ei, ainakaan loppuvuodesta 2008, ollut aivan niin yksinkertaista kuin äkkiseltään kuvittelisi.

- Kun yritin poistaa profiiliani, Facebook työnsi eteeni lomakkeen, jossa minulta kysyttiin syytä lähtööni, englanniksi. Profiilin poistaminen lomaketta täyttämättä ei onnistunut. Vastasin siihen, että minulla ei ole tällaiseen aikaa. Jatkokysymyksenä Facebook esitti, että mitä voisimme tehdä asian parantamiseksi? Facebook pystyy paljoon, mutta ei se sentään lisätunteja vuorokauteen tuo. No, toki lomakkeet olisi voinut täyttää pelkällä random-kirjainyhdistelmällä.

Niinan päätös lopullisesta Facebookin jättämisestä on pitänyt, ainakin toistaiseksi.
Niinan päätös lopullisesta Facebookin jättämisestä on pitänyt, ainakin toistaiseksi. Onko olo helpottanut?

- Ainakaan ei tarvitse pelätä minua koskevan aineiston joutumista vääriin käsiin itseni ja Facebookin kautta. Tiedän, että Facebookista luopuneita on voitu aika voimakkaastikin, esimerkiksi ystävien taholta, painostaa sinne sinne palaamaan - minä en ole tällaista kokenut. Olen itse ajoittain kaivannut Facebookin kautta hoitunutta vaivatonta yhteydenpitoa ystäviini varsinkin pitkiä aikoja ulkomailla ollessani, mutta en kuitenkaan niin paljoa, että olisin mennyt takaisin. Sähköposti ja Skype webbikameran kanssa ovat minulle mukavampia vaihtoehtoja.

Lappalainen ei paljasta, aikooko joskus palata Facebookiin.

- Tekisin sen vain työtarkoituksessa, ehkä "keksityllä" hahmolla, kuten toisella nimelläni. Toisten kuvia en siihen hahmoon tietenkään sotkisi. 

Lue lisää: Mitä me teemme Facebookilla?

 

 • Alzheimerin tauti nostaa esiin sekä herkkiä tunteita että raivokohtauksia

  Alzheimerin tautia sairastavien omaisten kokemuksia

  Etenevästä muistisairaudesta kärsivien määrä kasvaa, kun väestö ikääntyy. Suomessa on arviolta lähes 200 000 muistisairasta ihmistä, joista puolet vähintään keskivaikeassa vaiheessa sairauttaan. Vuosittain lähes 15 000 ihmistä sairastuu muistin sairauksiin. Yleisin etenevä muistisairaus on Alzheimerin tauti.

 • Aamusydämellä: Borrelioositartunta

  Borrelioosiin sairastuneet kertovat kokemuksiaan

  TV1 sunnuntaina 17.4.2016 klo 9.05 - 9.45 Punkkien levittämä borrelioosi eli Lymen tauti vaanii kesäisessä luonnossa. Sari Kiiski sai tartunnan 14 vuotta sitten ja Niklas Hallmanilla todettiin neuroborrelioosi runsas puoli vuotta sitten.

 • Aamusydämellä: Nuoren syöpä

  Anna-Elina ja Aapeli ovat selvinneet syövästä

  TV1 sunnuntaina 3.4.2016 klo 9.05 - 9.45 Miltä tuntuu sairastua syöpään, kun on nuori ja elämä on juuri alkamassa suunnitelmineen ja unelmineen. Anna-Elina Rahikainen ja Aapeli Myllynen kertovat miten syöpä heidät pysäytti ja millaista tukea he olisivat sairastaessaan kaivanneet.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Terveys