Hyppää pääsisältöön

Mitä teen Facebookilla - politiikan toimittaja Sanna Ukkola vastaa

Mitä teen Facebookilla - politiikan toimittaja Sanna Ukkola vastaa. Kuva: Yle

Monet Facebook-ystävät tuntevat Ylen A-Studion politiikan toimittajan Sanna Ukkolan, 35, hänen FB-seinällään käytävistä kutkuttavan mielenkiintoisista keskusteluista. Aiheet liittyvät usein politiikkaan, yhteiskunnallisiin kysymyksiin sekä mediaan. Sannalla on lähes 850 Facebook-ystävää, joukossa esimerkiksi monia politiikan ja median tekijöitä, joten seinäkeskustelut ottavat helposti tuulta purjeisiinsa.

Keskustelen FB:ssä aika paljon esimerkiksi mediaetiikasta, koska minulla on kavereina paljon toimittajia.
- Keskustelen FB:ssä aika paljon esimerkiksi mediaetiikasta, koska minulla on kavereina paljon toimittajia. Saan uusia näkökulmia asioihin, joita muuten tulisi pohdituksi paljon suppeamman kaveripiirin kanssa, Sanna Ukkola kertoo.

Ukkola kokee, että Facebookista on hänelle selkeää ammatillista hyötyä.

- Löytyy juttuaiheita ja haastateltavia. Sovin esimerkiksi Muhammad-pilapiirtäjistä tekemäni reportaasin haastateltavien tapaamiset Facebookissa. Seuraan myös poliitikko-FB-kavereideni päivityksiä. Facebookin uutisvirrasta näkee nopeasti, mitkä aiheet puhuttavat ja mistä nousee valtakunnallisia uutisaiheita – jo ennen kuin niistä on noussut. Esimerkiksi sopii vaikkapa (”Audi-mies”) Esko Kiesin tapaus.

Japanin katastrofin myötä virisi Suomessakin hieman keskustelua Facebookista viranomaistiedotuksen puutteita täydentävänä kanavana. Sanna Ukkolan mielestä tärkeintä on, että kriisitilanteessa tieto kulkee, mitä reittiä tahansa.

- Sosiaalisen median rooli viranomaistiedotuksen täydentäjänä toimi hyvin esimerkiksi Aasian tsunamikatastrofin aikaan, jolloin sukeltajien sivusto listasi kadonneita suomalaisia tehokkaammin kuin ulkoministeriö. Uusien medioiden rooli on sikälikin tärkeä, koska se voi osoittaa, ettei viranomaistiedottaminen ole aina ajan tasalla.

Tulevat vaalit ovat politiikan toimittajalle erittäin mielenkiintoiset myös sosiaalisen median osalta. Ukkolan mukaan sosiaalisella medialla on näissä vaaleissa enemmän vaikutusvaltaa kuin aikaisemmin.

- Negatiivinen kampanjointi lisääntyy Facebookin ja muiden uusien medioiden myötä. Leimaavat jutut leviävät nopeasti. Sosiaalisen median vaikutusvaltaa ei silti kannata yliarvioida – kyseessä on yksi kanava muiden joukossa. Tämän osoitti esimerkiksi Facebookissa järjestetty yleislakko kansanedustajien palkankorotuksia vastaan. Se keräsi paljon klikkauksia, mutta kuivui kasaan.

Sanna Ukkola myöntää, että Facebook voi olla addiktoiva ja että hän käyttää sitä välillä liikaa.

- En osaa arvioida Facebookissa käyttämääni aikaa tarkemmin; se on minulla tavallisesti auki kun olen koneella. Lisäksi yhteys on kännykässäni. Harkitsin taannoin hetken Facebookista luopumista kun ”kaveripiiri” kasvoi niin suureksi että alkoi hirvittää. Nykyään olen jaotellut kontaktini ryhmiin, ja jaan osan päivityksistäni vain kaveriryhmälleni.

Ukkola on rohkaissut useita ystäviään tulemaan Facebookiin sekä opettanut sen käyttöä muun muassa vanhemmilleen. Myös mediatalot rohkaisevat toimittajiaan käyttämään Facebookia, mutta ovat samalla halukkaita myös neuvomaan, kuinka siellä tulisi käyttäytyä.

- On ihan hyvä, että viestimet laativat yleisluontoisia ohjeita journalisteille, vaikka toki suurimmaksi osaksi nämä asiat pitäisi ymmärtää ilman kirjallisia ohjeitakin. Yleisradion ohjeet ovat nähdäkseni sallivammat kuin esimerkiksi Helsingin Sanomien ohjeet, joissa ihmetytti esimerkiksi kehotus miettiä, mihin ryhmiin Facebookissa liittyy. Itse kuulun esimerkiksi kaikkien puolueiden ryhmiin, koska haluan seurata niitä myös FB:ssä.

Olisiko parempi, että jokin muu taho kuin työnantaja laatisi toimittajille yhteisen eettisen Facebook-ohjeistuksen?

- Jos kirjallisia ohjeita pidetään tarpeellisena, olisi ehkä mahdollista laajentaa journalistin ohjeita koskemaan myös sosiaalista mediaa. Mielestäni ohjeet noin ylipäätään eivät ole välttämättömyys.

Lue lisää: Mitä me teemme Facebookilla?

Kommentit
 • Alzheimerin tauti nostaa esiin sekä herkkiä tunteita että raivokohtauksia

  Alzheimerin tautia sairastavien omaisten kokemuksia

  Etenevästä muistisairaudesta kärsivien määrä kasvaa, kun väestö ikääntyy. Suomessa on arviolta lähes 200 000 muistisairasta ihmistä, joista puolet vähintään keskivaikeassa vaiheessa sairauttaan. Vuosittain lähes 15 000 ihmistä sairastuu muistin sairauksiin. Yleisin etenevä muistisairaus on Alzheimerin tauti.

 • Aamusydämellä: Borrelioositartunta

  Borrelioosiin sairastuneet kertovat kokemuksiaan

  TV1 sunnuntaina 17.4.2016 klo 9.05 - 9.45 Punkkien levittämä borrelioosi eli Lymen tauti vaanii kesäisessä luonnossa. Sari Kiiski sai tartunnan 14 vuotta sitten ja Niklas Hallmanilla todettiin neuroborrelioosi runsas puoli vuotta sitten.

 • Aamusydämellä: Nuoren syöpä

  Anna-Elina ja Aapeli ovat selvinneet syövästä

  TV1 sunnuntaina 3.4.2016 klo 9.05 - 9.45 Miltä tuntuu sairastua syöpään, kun on nuori ja elämä on juuri alkamassa suunnitelmineen ja unelmineen. Anna-Elina Rahikainen ja Aapeli Myllynen kertovat miten syöpä heidät pysäytti ja millaista tukea he olisivat sairastaessaan kaivanneet.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Terveys