Hyppää pääsisältöön

Mitä teen Facebookilla - virolainen kirjailija Robert Randma vastaa

Mitä teen Facebookilla - virolainen kirjailija Robert Randma vastaa. Kuva: Robert Randma

Karkkia ja itsetuntemusta

Kotimaassaan Virossa vain vähän päälle parikymppisenä tunnetuksi tullut kirjailija Robert Randma, 27, on kokenut maailmanmatkaaja. Monien ikäistensä tapaan Randma on suvereeni internetin ja sosiaalisen median käyttäjä.

Nuori kirjailija on valmistumassa tänä keväänä sukelluksenopettajaksi. Homma meinasi tyssätä, ironista kyllä, sosiaalisen median voittokulkuun, kun sen osin mahdollistama Egyptin kansannousu toi lentorajoituksia: tutkintoon tarvittuja sukelluskursseja Punaisella merellä peruttiin.

Pienen paniikin siivittämänä Randma onnistui löytämään korvaavat opettajat Thaimaasta. Lennotkin järjestyivät lopulta muutamassa päivässä Facebook-ystävien avustuksella, joita Randmalla on vajaat 600.

Randma kokee hyötyvänsä Facebookista jatkuvasti sekä ammatillisesti että vapaa-aikaa ajatellen.

Facebook on kokonaisuutena kuin suuri casting-toimisto.
- Facebook on kokonaisuutena kuin suuri casting-toimisto. Jos pitää löytää jonkin alan ammattilainen tai asiantuntija, löydän heidät Facebookin kautta. Jos on ylipäätään jotain kysyttävää jostakin, laitan kysymykseni profiilini seinälle. Hyvin suurella todennäköisyydellä joku vastaa. Usein vastaaja pystyy itse vaikkapa kaipaamani palvelun tarjoamaan.

Näkeekö kosmopoliitti tallinnalaiskirjailija Facebookissa mitään negatiivisia piirteitä?

- Sosiaaliseen avoimuuteen liittyy aina se vaara, että joku kiinnostuu elämästäsi liikaa ja käyttää Facebookin kautta saatavaa tietoa epämukavin tavoin. Kannattaa esimerkiksi opetella hyödyntämään toimintoja, joilla Facebook-ystävät voi jakaa erilaisiin ryhmiin sen mukaan miten tietojaan haluaa jakaa. Minulle kävi esimerkiksi niin, että ulkomailla asuessani onnistuin huolestuttamaan Virossa asuvan äitini pahanpäiväisesti, kun kysyin Facebookin kautta, että tietääkö kukaan alueen ystävistäni hyvää sydämen toiminnan tuntevaa erikoislääkäriä.

Robert Randma muistuttaa, että Facebookin varsinaiset vaarat eivät välttämättä johdu muista käyttäjistä.

- Ehkäpä Facebook ei ole sinulle paras paikka jos haluat elää hyvin yksityistä elämää. Niinkin voi käydä, että huomaat Facebookille antauduttuasi, että seurailet siellä asioita, joita sinun ei pitäisi, ja pian jo huomaat oman persoonasi ”lööppiainekset”. Jos taas olet avoin, hyväksyt asiat sellaisina kuin ne ovat, yrität olla avulias ja kunnioitat toisia, Facebookista voi olla sinulle paljon hyötyä. Tietotulvan ja lööppijulkisuuden maailmassa sosiaalinen media on tervettä edistystä, koska sen kautta voi ilmaista ajatuksensa ihmisille suoraan. Facebook on karkkia – osallistu, mutta älä uppoudu päivä- saati viikkokausiksi.

Lue lisää: Mitä me teemme Facebookilla?

 • Alzheimerin tauti nostaa esiin sekä herkkiä tunteita että raivokohtauksia

  Alzheimerin tautia sairastavien omaisten kokemuksia

  Etenevästä muistisairaudesta kärsivien määrä kasvaa, kun väestö ikääntyy. Suomessa on arviolta lähes 200 000 muistisairasta ihmistä, joista puolet vähintään keskivaikeassa vaiheessa sairauttaan. Vuosittain lähes 15 000 ihmistä sairastuu muistin sairauksiin. Yleisin etenevä muistisairaus on Alzheimerin tauti.

 • Aamusydämellä: Borrelioositartunta

  Borrelioosiin sairastuneet kertovat kokemuksiaan

  TV1 sunnuntaina 17.4.2016 klo 9.05 - 9.45 Punkkien levittämä borrelioosi eli Lymen tauti vaanii kesäisessä luonnossa. Sari Kiiski sai tartunnan 14 vuotta sitten ja Niklas Hallmanilla todettiin neuroborrelioosi runsas puoli vuotta sitten.

 • Aamusydämellä: Nuoren syöpä

  Anna-Elina ja Aapeli ovat selvinneet syövästä

  TV1 sunnuntaina 3.4.2016 klo 9.05 - 9.45 Miltä tuntuu sairastua syöpään, kun on nuori ja elämä on juuri alkamassa suunnitelmineen ja unelmineen. Anna-Elina Rahikainen ja Aapeli Myllynen kertovat miten syöpä heidät pysäytti ja millaista tukea he olisivat sairastaessaan kaivanneet.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Terveys