Hyppää pääsisältöön

Isä on tärkeä kaikissa elämänvaiheissa

Isä on tärkeä kaikissa elämänvaiheissa. Kuva: stock.xchng

Tärkeintä isyydessä kuitenkin on lapsi ja hänen hyvinvointinsa.

Isät yrittävät useimmiten parhaansa ja välittävät lapsistaan, mutta joskus lapsen kasvaessa unohtuu, kuinka tärkeä isä onkaan lapselle.

Helsingin NMKY:n kehitysjohtaja Ari Inkinen sanoo, että isä-keskustelu painottuu pikkulapsivaiheeseen, mutta ei se isyys siihen lopu.

- Koululaiset tarvitsevat, murkku-ikäiset tarvitsevat ja vielä aikuisetkin lapset tarvitsevat isiään, toteaa Inkinen.

Isän kanssa touhuamisen ei tarvitse olla rahaa vievää laatuaikaa vaan yhteistä arjen puuhastelua. Tiskikonetta voidaan täyttää, tehdä pikku remonttia, liikuntaa ja seikkailua voidaan harrastaa yhdessä, olipa lapsi sitten tyttö tai poika.

- Aikaa pitäisi viettää yhdessä. Se on lapselle tärkeää ja se lisää lasten hyvinvointia, toteaa Inkinen, ja heittää pallon myös isoisille:

-Isoisät ovat johtavassa asemassa!Toivoisin, että he kannustaisivat poikiaan viettämään aikaa perheensä ja lastensa kanssa.

Myös työelämän toivoisi tukevan perhekeskeisyyttä. Isät, jotka viettävät aikaa lastensa kanssa, ovat keskimäärin tyytyväisempiä elämäänsä ja myös terveempiä ja onnellisempia.

-Työhyvinvointitoimintaakin voisi järjestää siten, että lapset ovat mukana. Jossain yrityksessä on sählykerho isille ja lapsille - ja vain lapset saavat tehdä maaleja.


Ari Inkinen
oli Tiina Lundbergin vieraana Perheen ajassa, kuuntele juttu.

Isät hoitovapaalle

Perhevapaiden uudelleenjärjestämisellä haetaan sitä, että isät jäisivät kotiin entistä useammin pitämään huolta jälkikasvustaan ja luomaan sidettä, joka kestää koko elämän ajan.

Kolmikymppiset isät Henri Karlsson ja Sebastian Forss ovat jääneet kotiin hoitamaan nyt 1-vuotiaita tyttäriään. Näiden isien mielestä kiire ja oravanpyörässä juokseminen on turhaa, ja tärkeintä on olla läheisten kanssa - viettää tavallista kiireetöntä aikaa lapsen kasvua ja kehitystä seuraten.

- Kotonaolossa viehättää leppoisa elo, se kun tuntuu että kaikkialla muualla on niin kiire, toteavat isät.

Hoitovapaalle jääminen oli molemmille selvää.

- Halusin nähdä lapsen elämää alusta asti ja olin päättänyt, että ainakin puoli vuotta olisin jossain vaiheessa kotona, kertoo Henri Karlsson.

Vaikka elämä kotona on leppoisaa, on päivärytmi silti tarkasti aikataulutettu ruoka-aikojen, unien ja ulkoilujen mukaan.

- Kuvitelma oli, että hoitovapaalla tekee vaikka mitä - mutta kyllä sohva kutsuu isääkin siinä vaiheessa kun lapsi käy nukkumaan, niin tiivistä ja totaalista yhteisolo on, toteaa Sebastian Forss.

Rankinta kotielämässä on isien mielestä - yllätys yllätys - kotityöt:

- Ei ne pyykit sinne koneeseen itsestään mene, eikä ruoka itsestään valmistu. Arvostus kotiäitejä kohtaan on kasvanut kun pyykkiä tulee ja vellit lentää, kertoo Henri Karlsson.

Sebastian on samoilla linjoilla:

Lapsen lähdettyä liikeelle on täytynyt oppia syleilemään kaaosta ja elämään sen kanssa.
- Lapsen lähdettyä liikeelle on täytynyt oppia syleilemään kaaosta ja elämään sen kanssa.

Parasta puolestaan on se, kun saa yhteyden lapseen:

- On hienoa seurata lapsen kehitystä ja kasvua kun hän oppii asioita. Mieltä lämmittävää on myös huomata, että isä on lapselle tärkeä – kun tulee pipi huudetaan isiä, toteavat helsinkiläiset isät.

Erityisesti isät haluavat antaa tyttärilleen aikaa:

- Joillain perheillä on vähän yhteistä aikaa kun viedään lapsi aamulla tarhaan ja ollaan illalla vain muutama tunti yhdessä. Lapsuus on niin lyhyt ja se menee niin nopeasti ohitse. On hyvä pysähtyä hetkeksi ja karsia turhat asiat pois. Se tuntuu hyvältä, summaavat miehet.

Tiina Lundberg tapasi Sebastian Forssin ja Henri Karlssonin Brahen leikkipuistossa.

Perheen aika kuullaan YLE Puheen Päiväntasaajassa joka torstai klo 14 jälkeen.

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

  • Viisi tapaa pelastaa pörriäinen – valitse omasi ja merkkaa tekosi!

    Pölyttäjiä voi auttaa pihassa ja parvekkeella.

    Pölyttäjien määrä on vähentynyt uhkaavasti. Kimalaiset, mehiläiset ja muut pörriäiset tarvitsevat apuasi! Pelasta pörriäinen -kampanja kutsuu kaikki mukaan talkoisiin. Miten sinä haluat auttaa: kukkia, leikkaamaton nurmikko, hyönteishotelli vai myrkytön puutarha? Valitse, toteuta ja merkitse tekosi laskuriin.

  • Eurovision Diaries – Viisupäiväkirjat

    Viisupäiväkirjat näyttää maailman euroviisufanin silmin.

    Dokumenttikokonaisuudessa fanit ympäri maailmaa kuvaavat vuoden verran elämäänsä ja fanitustaan, odotuksen huipentuessa euroviisuihin Tel Avivissa Israelissa. Soraääniäkin kuuluu, politiikkaa pohditaan ja vähemmistöt saavat äänensä esiin viisujen glitterin alta. Päiväkirjoissa esiintyy faneja 25 maasta, Ukrainasta Turkkiin ja USA:sta Venäjälle. Tavalliselle pulliaiselle viisut ovat vuosittainen toukokuinen laulukilpailu, mutta viisufanit elävät euroviisuja ympäri vuoden, missä päin maailmaa tahansa. Fanit käyvät omilla viisuleireillä, viisuristeilyillä ja tekevät omia versioita lempibiiseistään. Olennainen osa viisuja on fanaattisten fanien pyörittämä viisufanimedia, joka suoltaa viisu-uutisia 24/7.

Uusimmat sisällöt - Vanhemmuus