Hyppää pääsisältöön

Koirat olivat koekaniineja avaruustutkimuksessa

Avaruuskoirat olivat ensimmäisiä elollisia olentoja, jotka lähetettiin maata kiertävälle radalle. Neuvostoliiton avaruuskokeissa oli mukana yli 30 koiraa, joista ainakin kahdeksan menetti henkensä.

Neuvostoliitto aloitti avaruuskokeet koirilla 1950-luvun alussa. Vuosina 1951-1960 runsaat 20 koiraa osallistui ballistisille lennoille, joissa alusta ei vielä ammuttu maan kiertoradalle.

Ensimmäinen kiertoradalle laukaistu eläin oli sekarotuinen Laika-narttu, joka lähetettiin matkaan pian Sputnik 1:n onnistuneen lennon jälkeen marraskuussa 1957. Laika kuoli muutaman tunnin lennon jälkeen, ja sen kohtalo kuohutti länsimaisia eläinystäviä.

Laikan jälkeen vielä kahdeksan neuvostokoiraa kävi avaruudessa vuosina 1960-1966. Kuuluisimpia niistä ovat Laikan seuraajat Strelka ja Belka, ensimmäiset eläimet, jotka palautettiin elävinä kiertoradalta Maahan. Kaksikko suoritti lentonsa Sputnik 5:llä elokuussa 1960.

Tshernushka eli "Musti" kiersi maapallon kertaalleen Sputnik 9:lla maaliskuussa 1961, välittömästi ennen Juri Gagarinin miehitettyä avaruuslentoa. Tshernuskan lennolla kokeiltiin, kuinka kosmonauttia esittävä nukke selviäisi hätälaskusta laskuvarjolla.

Eläimiä avaruuteen myös rapakon takaa

Yhdysvallat käytti omissa avaruuskokeissaan useita apinoita ja simpansseja. Eri maiden avaruuslennoilla on ollut mukana myös rottia, hiiriä, kaniineja, marsuja, kilpikonnia, liskoja, sammakoita, kaloja, merisiilejä, perhosia, muurahaisia jne.

Keskustele
 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto