Hyppää pääsisältöön

Koirat olivat koekaniineja avaruustutkimuksessa

Avaruuskoirat olivat ensimmäisiä elollisia olentoja, jotka lähetettiin maata kiertävälle radalle. Neuvostoliiton avaruuskokeissa oli mukana yli 30 koiraa, joista ainakin kahdeksan menetti henkensä.

Neuvostoliitto aloitti avaruuskokeet koirilla 1950-luvun alussa. Vuosina 1951-1960 runsaat 20 koiraa osallistui ballistisille lennoille, joissa alusta ei vielä ammuttu maan kiertoradalle.

Ensimmäinen kiertoradalle laukaistu eläin oli sekarotuinen Laika-narttu, joka lähetettiin matkaan pian Sputnik 1:n onnistuneen lennon jälkeen marraskuussa 1957. Laika kuoli muutaman tunnin lennon jälkeen, ja sen kohtalo kuohutti länsimaisia eläinystäviä.

Laikan jälkeen vielä kahdeksan neuvostokoiraa kävi avaruudessa vuosina 1960-1966. Kuuluisimpia niistä ovat Laikan seuraajat Strelka ja Belka, ensimmäiset eläimet, jotka palautettiin elävinä kiertoradalta Maahan. Kaksikko suoritti lentonsa Sputnik 5:llä elokuussa 1960.

Tshernushka eli "Musti" kiersi maapallon kertaalleen Sputnik 9:lla maaliskuussa 1961, välittömästi ennen Juri Gagarinin miehitettyä avaruuslentoa. Tshernuskan lennolla kokeiltiin, kuinka kosmonauttia esittävä nukke selviäisi hätälaskusta laskuvarjolla.

Eläimiä avaruuteen myös rapakon takaa

Yhdysvallat käytti omissa avaruuskokeissaan useita apinoita ja simpansseja. Eri maiden avaruuslennoilla on ollut mukana myös rottia, hiiriä, kaniineja, marsuja, kilpikonnia, liskoja, sammakoita, kaloja, merisiilejä, perhosia, muurahaisia jne.

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto