Hyppää pääsisältöön

Koirat olivat koekaniineja avaruustutkimuksessa

Neuvostoliittolainen avaruuskoira (1960).
Neuvostoliittolainen avaruuskoira (1960). Kuva: Yle kuvanauha. avaruuslennot

Avaruuskoirat olivat ensimmäisiä elollisia olentoja, jotka lähetettiin maata kiertävälle radalle. Neuvostoliiton avaruuskokeissa oli mukana yli 30 koiraa, joista ainakin kahdeksan menetti henkensä.

Neuvostoliitto aloitti avaruuskokeet koirilla 1950-luvun alussa. Vuosina 1951–1960 runsaat 20 koiraa osallistui ballistisille lennoille, joissa alusta ei vielä ammuttu maan kiertoradalle.

Ensimmäinen kiertoradalle laukaistu eläin oli sekarotuinen Laika-narttu, joka lähetettiin matkaan pian Sputnik 1:n onnistuneen lennon jälkeen marraskuussa 1957. Laika kuoli muutaman tunnin lennon jälkeen, ja sen kohtalo kuohutti länsimaisia eläinystäviä.

Laikan jälkeen vielä kahdeksan neuvostokoiraa kävi avaruudessa vuosina 1960-1966. Kuuluisimpia niistä ovat Laikan seuraajat Strelka ja Belka, ensimmäiset eläimet, jotka palautettiin elävinä kiertoradalta Maahan. Kaksikko suoritti lentonsa Sputnik 5:llä elokuussa 1960. Tshernushka eli "Musti" kiersi maapallon kertaalleen Sputnik 9:lla maaliskuussa 1961, välittömästi ennen Juri Gagarinin miehitettyä avaruuslentoa. Tshernuskan lennolla kokeiltiin, kuinka kosmonauttia esittävä nukke selviäisi hätälaskusta laskuvarjolla.

Eläimiä avaruuteen myös rapakon takaa

Yhdysvallat käytti omissa avaruuskokeissaan useita apinoita ja simpansseja. Eri maiden avaruuslennoilla on ollut mukana myös rottia, hiiriä, kaniineja, marsuja, kilpikonnia, liskoja, sammakoita, kaloja, merisiilejä, perhosia, muurahaisia jne.

Keskustele