Hyppää pääsisältöön

Verovapaa vyöhyke (päivitetty)

Kaikki puolueet ilmoittavat – ainakin ennen vaaleja – kannattavansa verotuksen progressiivisuutta. Kuitenkin progressiivisella verotuksella kerätään enää vain alle 10 prosenttia veroista. Ehdoton valtaosa veroista on tasaveroja.

Verot ovat lähestyvien eduskuntavaalien keskeisimpiä kysymyksiä. Siksi MOT uusii Timo-Erkki Heinon marraskuisen raportin ”Verovapaa vyöhyke”. Siinä tarkastellaan verotuksen muutoksia tulonjaon ja oikeudenmukaisuuden näkökulmasta.

Valtion ansiotulovero ja osin kunnallisverokin ovat progressiivisia, suurituloiset maksavat niitä suhteellisesti enemmän kuin pienituloiset. Suurin erä veroista ovat kuitenkin arvonlisävero eli alv ja muut välilliset verot. Niitä on kaikista yhteiskunnan keräämistä veroista ja maksuista jo kolmannes ja osuus nousee koko ajan. Välilliset verot ovat regressiivisiä, pienituloiset maksavat niitä suhteellisesti enemmän kuin suurituloiset.

MOT kertoo, miten Suomi on pala toisensa jälkeen luopumassa vanhasta, jo markkinatalouden apostolin Adam Smithin hyväksymästä periaatteesta, jonka mukaan suurituloisten tulisi maksaa veroja veronmaksukykynsä mukaisesti suhteellisesti enemmän kuin pienituloisten.

Yksi suomalaisen verotuksen erikoisuuksia on, että veroprogressio ei enää toimi suurituloisimpien suomalaisten kohdalla. Miljoonan tai sen yli tuloja saavat suomalaiset maksavat veroja keskimäärin 29 prosenttia, eli saman verran kuin suomalaiset, joiden keskimääräinen tulo on noin 45 000 euroa vuodessa.

Tulohuipun matalat verot, verovapaat tulot ja verotuksen progression väheneminen eivät ole sattumaa, vaan tehtyjen poliittisten päätösten seuraus.

Timo-Erkki Heinon haastateltavina ovat joulun alla loppuraporttinsa jättäneen verotuksen kehittämistyöryhmän puheenjohtaja, alivaltiosihteeri Martti Hetemäki ja työryhmän varapuheenjohtaja, professori Heikki Niskakangas sekä Tukholman yliopiston kansantaloustieteen professori Markus Jäntti.

Haastatellut

  • Martti Hetemäki, alivaltiosihteeri, valtiovarainministeriö
  • Markus Jäntti, kansantaloustieteen professori, Tukholman yliopisto
  • Heikki Niskakangas, vero-oikeuden professori, Aalto-yliopiston Kauppakorkeakoulu

Lisätietoja verotuksesta ja tulonjaosta