Hyppää pääsisältöön

Yleinen oikeustaju

"Rikoslain pitäisi jollain tavalla ilmentää yleistä oikeustajuntaa …mikä noin keskimäärin meidän ihmisten mielestä olisi oikein.", rikosoikeuden professori Jussi Tapani Turun yliopistosta sanoo.

Yleisen oikeustajunnan rajoja koetellaan tapauksessa, josta tuoreessa muistiossa vertaillaan pohjoismaiden lakeja. Siitä ilmenee, että valmistelun määritelmä sisältyy ainoastaan Ruotsin rikoslakiin. Erilaisia salahankkeiden määritelmiä on lisäksi esimerkiksi Saksassa ja Britanniassa. Paineita lain muuttamisen Suomessakin ovat tuoneet mm. Liedon rahankuljetusryöstö, jossa poliisin piti odottaa ryöstön käynnistymistä sekä Jokelan ja Kauhajoen koulusurmat.

MOT esittää osia videosta, jossa rakennusalan suomalaisurakoitsija tilaa virolaiselta henkilöltä isännöitsijän yliajon – maksua vastaan. Raha vaihtaa omistajaa. Video on hätkähdyttävä. Urakoitsijan teko herättää lievästi sanoen paheksuntaa. Mutta onko kyse rikoksesta?

Esimerkkitapauksemme on äärimmäinen, mutta ei valitettavasti ainoa laatuaan. Espoon käräjäoikeudessa on maaliskuussa käsitelty tapausta, jossa rakennusalan aliurakoitsija uhkasi espoolaisen rakennustyömaan työnjohtajan perheen henkeä ja turvallisuutta. Aliurakoitsija olisi halunnut maksun maalausurakasta etukäteen. Pohjois-Savossa poliisi on tutkinut tapausta, jossa ravintola-alan yrittäjä tilasi toiselle yrittäjälle pahoinpitelijät Virosta. Juttua on tukittu törkeänä pahoinpitelynä ja yllytyksenä törkeään pahoinpitelyyn.

Poliisin mukaan MOT:n esiintuomassa tapauksessa poikkeuksellista on lähinnä se, että video on tullut julki. Yleensä tällaiset hankkeet jäävät pimentoon, vaikka MOT:ssa esiintyvä virolainen ”perintämies” sanoo, että hänellä on pelkästään rakennusalalla vuodessa satakunta toimeksiantoa. Poikkeuksellista on myös se, että nyt ei ole kyse ammattirikollisista vaan ihan tavallisista suomalaisista yrittäjistä. Kysymyksiä jää ilmaan: entä jos rakennusalan urakoitsija olisi esittänyt tilauksen jollekulle toiselle, joka olisi lähtenyt hoitamaan tilausta? Entä mitä olisi tapahtunut, jos hän olisi luvannut maksaa yliajosta yli 20 000 euroa?

Kommentit