Hyppää pääsisältöön

Rintamalotan tarina – Sipi Tilus kertoo työntäyteisistä vuosista, joissa oli huolen ja surun lisäksi myös iloa

Ilmajokinen Sipi Tilus liittyi Lotta Svärd -järjestöön jo 16-vuotiaana. Työ lottana vei hänet myös rintamalle ja jätti pysyvät jäljet. "Eihän sitä nyt enää voinut olla sama ihminen, joka sinne meni, eihän nyt toki."

Virallisesti lottiin sai liittyä 17-vuotiaana. Maanpuolustushenkisestä kodista oleva Sipi Tilus (s. 1913) hyväksyttiin kuitenkin lottakoulutukseen jo 16-vuotiaana, "kun tiedettiin että on on jo kotona oppinut tekemään töitä".

Tilus kouluttautui muonittajaksi. Talvisodan aikana töitä riitti kotirintamalla Ilmajoen evakuointikeskuksessa.

Jatkosodan aikana hän toimi ensin Laatokan Karjalassa ja sitten Kannaksella. "Ei se itse työnä ollut raskasta, mutta henkinen paine saattoi joskus olla vaikea."

Hänen sotavuosiinsa mahtui kuitenkin myös iloa ja onneakin. Sipin elämä mullistui, kun hänen sydämensä valloitti kokkolalainen kersantti Eero Tilus. "Idioottejahan me olis oltu ellei toistemme kanssa oltas seurusteltu, nuoret ihmiset!"

Sosiaalineuvos Sipi Tilus ahersi vuosikymmenet ikääntyvien lottien hyvinvoinnin, arvostuksen ja perinteiden puolesta. Hän kuoli kotikunnassaan Ilmajoella 102-vuotiaana helmikuussa 2016.

Dokumentista on leikattu pois filmimateriaalia, johon Ylellä ei ole internet-oikeuksia.

Kun Suomi lähti kesäsotaan ja päätyi pitkään jatkosotaan – tältä kriisiaika 1941–1944 näytti ja tuntui

Lue lisää:

Lotta Svärd antoi nimensä Suomen maanpuolustusnaisille

Talvi- ja jatkosodan aikana lähes 40 000 lottaa työskenteli armeijan apuna huolto- ja esikuntatehtävissä sekä ilmavalvonnassa. Järjestö lakkautettiin vuonna 1944 välirauhansopimuksen tulkinnan nojalla.

Keskustele