Hyppää pääsisältöön

Ruotsikin laukaisi avaruusraketin

Avaruustutkimusta harjoittivat jo 1950- ja 1960-luvuilla myös muut kuin USA ja Neuvostoliitto. Rakettikokeita tehtiin monissa maissa - myös Ruotsissa.

Ruotsi ampui ensimmäisen avaruusrakettinsa taivaalle elokuun 14:ntena 1961. Sen hankkimat viisi koerakettia olivat amerikkalaisvalmisteisia. Koe suoritettiin Vidselissä, lähellä Norrbottenin läänissä sijaitsevaa Älvsbyniä.

Rakettikokeita johti Ruotsin avaruuskomitea. Pienikokoinen Arcas-tyyppinen raketti laukaistiin noin 90 kilometrin korkeuteen. Kokeen oli määrä edistää tuulisuhteiden ja valaisevien yöpilvien tutkimusta.

Kun raketti olisi saavuttanut määräkorkeuden, siihen sijoitettu räjähdyspanos laukaistaisiin. Toiveena oli, että räjähdyspilveä voitaisiin verrata oikeisiin yöpilviin. Raketti kuitenkin kiisi pois näkyvistä, eikä odotettua talkkipilveä kyetty havaitsemaan maasta käsin.

Uusi testi suoritettiin seuraavana kesänä Kronogårdissa Ruotsin Lapissa. Elokuun 7:ntenä 1962 laukaistiin Nike-Cajun-raketti 120 kilometrin korkeuteen. Tällä kertaa koe onnistui, ja keinotekoisesta yöpilvestä saatiin näytteitä.

Ilmatieteelliset kokeet jatkuivat Kronogårdissa tulevina vuosina yhteistyössä amerikkalaisten kanssa.

Teksti: Jukka Lindfors

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto