Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Smoothie testi

Kauppoihin ja kioskeihin on muutaman viime vuoden aikana ilmestynyt laaja kirjo erimakuisia smoothieja, mehua sakeampia hedelmä-, marja- ja vihannesjuomia, kansanomaisesti pirtelöitä.

Kolme kovaa Testin mustikka-vadelmasmoothiet ovat maidottomia hedelmä- ja marjapohjaisia pirtelöitä. Ne poimittiin kauppojen kylmäkaapeista makunsa perusteella. Makuyhdistelmä oli ainoa, joka löytyi useammalta valmistajalta. Yhden tuotteen nimessä mainittiin ainoastaan mustikka, mutta sen ainesosissa oli myös vadelmaa.
Testasimme smoothieja helsinkiläisellä naurujoogaklubilla. Kolmelle kovalle naurajalle smoothiet olivat jonkin verran tuttuja. Espoolainen näyttelijä ja naurujoogaohjaaja Tuula Hyvättinen ja helsinkiläinen naurujoogaohjaaja Siv Snygg olivat kotonaan itse tehneet aamiaissmootheja. Helsinkiläinen Terttu Penttinen tunnusti ostaneensa smoothieja kaupasta. Testaajat arvioivat ensin smoothien makua sokkotestinä ja sen jälkeen pakkauksen käyttöominaisuuksia kuten ”suutuntumaa” ja kierrätettävyyttä sekä kestävyyttä.

Marjan maku ratkaisi voittajan

Smoothietestin ratkaisi maku, ei pakkauksen uudelleen käytettävyys tai kestävyys. Ruotsalainen mySmoothie (täysmehu Mustikka) selvisi testivoittajaksi suurimman mustikkapitoisuutensa ansiosta. Tuotteessa on 18 prosenttia soseutettua mustikkaa, kun muissa tuotteissa mustikkapitoisuus on enimmillään 13 prosenttia ainesosista. Muihin tuotteisiin verrattuna testaajat maistoivat siinä selvimmin mustikan maun. Myös smoothien koostumus koettiin miellyttävästi paksumpana. Smoothien pohjana on omenamehu tiivisteestä.

Kuninkaallinen hovihankkija Brämhults toiseksi

Ruotsin smoothiemarkkinoiden kakkonen Brämhults (Mustikkaa & vadelmaa) smoothie selvisi testikakkoseksi. Smoothiessa on pohjana vastapuristettu appelsiinitäysmehu. Mustikka ja vadelma ovat murskana (13 % kumpaakin), minkä kolme kovaa maistoivat paksumpana koostumuksena, vaikka marjojen tunnistaminen olikin vähän hakusessa.
- Minusta tässä maistuu niin kuin tässä olisi raparperia tai jotain sellaista, kommentoi Terttu Penttinen.Smoothie-testin tulokset:
Testin tulokset Pisteet 1-5.

Ekströmsin ja Frooshin lupaukset eivät kanna

Jumbosijalle jääneen virolaisen Ekströms (Deli Vadelma-mustikka) smoothien lupaus pullon kyljessä ”vain hedelmää ei muuta” ei vakuuttanut testimaistajia.
- Tässä on vähän semmonen esanssin maku, luonnehti Tuula Hyvättinen ensisiemausta.
Penttisen mielestä tuote maistui paremminkin karviaiselta kuin mustikalta tai vadelmalta. Siv Snyggin mielestä tuotteen liika makeus peitti kaiken muun maun.

Ekströmsin smoothie valmistetaan täysmehutiivisteistä ja hedelmäsoseista ilman lisättyä sokeria. Mustikkaa on kuitenkin vähiten suhteessa vadelmaan, vain viisi prosenttia ainesosista ja sekin mehuna.

Ruotsalaisen Froosh (Mustikka & vadelma) smoothien pullon kyljessä korostetaan, että tuotteessa ei ole tipan tippaa tiivistettä, vain murskattua hedelmää ja hedelmämehua. Smoothien pohjana on puristettu omena ja 20 puristettua viinirypälettä. Tässä testimaistajat sentään jo tunnistivat mustikan maun, mikä kilvoitti juoman testikolmoseksi.
Virolaista Smuuti (Vadelman ja mustikan) smoothiea pidettiin varsin yksimielisesti vetisenä. Siinä mustikka-vadelmapitoisuus onkin testituotteiden niukin. Smoothien pohjana on tiivisteestä valmistettu omenamehu.

Kaikissa testismoothieissa on banaania. Tieto ei yllättänyt testimaistajia, sillä heidän mukaansa varsinkin makeiden smoothien perusaine kotonakin on banaani. Kaikissa muissa paitsi mySmoothiessa ja Frooshissa banaania oli enemmän kuin jompaakumpaa makuyhdistelmän marjoista.

mySmoothien pillistä pitäisivät lapsetkin

Testivoittajan pakkaus herätti ristiriitaisia mielipiteitä. Se oli ainoa pakkaus, jossa oli mukana pilli. mySmoothien aseptinen tetrapakkaus koettiin toisaalta mukavimmaksi käteen ja sopivaksi retkikäyttöön, myös sen hävitettävyyden vuoksi. Mutta toisaalta siitä tuli enemmän roskaa kuin muista pakkauksista sen kertakäyttöisen repäisyavausmekanismin, pillin ja pillin suojakuoren vuoksi. Sisältö oli myös juotava kerralla, koska pakkausta ei voinut muista testituotteista poiketen sulkea uudestaan. Pilli puolestaan puolsi tuotteen käyttämistä myös pienillä lapsilla. Smoothien juonti onnistui myös ilman pilliä suoraan pakkauksesta.

Muovipulloissa terävät reunat

Ekströmsin ja Brämhultsin smoothiet tarjotaan muovipullossa, Smuutin juoma puolestaan nestekartonkipakkauksessa, jossa on muovitettu suuosa. Kolmen kovan mielestä muovipullojen ”suutuntuma” ei ollut miellyttävä, sillä reunat tuntuivat teräviltä pullosta juotaessa. Frooshin lasipullo oli tässä mielessä mukavampi.

Testaajia ylipäätään huoletti muovi pakkausten materiaalina. Mutta toisaalta niiden käytettävyyttä lisäsi muovipullojen helppo avaaminen ja sulkeminen. Pulloja voi siis käyttää uudelleen.
- Minä ainakin kannatan lasia mieluummin siksi, että sen voi aina kierrättää. Toisaalta matkalle ei ole kauhean kiva ottaa painavaa lasipurkkia, punnitsi Hyvättinen puolestaan Frooshin lasipullon hyviä ja huonoja puolia.

Snyggin mielestä Ekströmsin korkin tiiviste jäi ikävän sottaiseksi, kun korkin avasi. Pakkaus olikin ainoa, jossa ei ollut merkintää, että juomaa pitäisi ravistaa ennen avaamista.

Kartonkipakkaukset eivät kestä iskuja

Smoothiet ovat käteviä välipaloina tai retkieväinä. Mutta ei paljon naurata, jos purkki menee rikki kassissa. Kestävyystesti simuloi kovaa iskua pakkaukseen. Smuutin ja mySmootien kartonkipakkaukset menivät rikki, Frooshin lasi- ja Ekströmsin ja Brämhultsin muovipullot säilyivät ehjinä. Kestävyystestikään ei horjuttanut voittajan asemaa.
- Ei vaikuta, koska se aine oli kuitenkin minun mielestä paras, kiteytti Snygg.
- Enemmänkin vaikuttaa materiaalin käyttö, uudelleenkäyttö tai kierrätettävyys, Hyvättinen lisäsi.

Tiina Lappalainen, Kuningaskuluttaja, YLE Asia

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.