Hyppää pääsisältöön

Valehtelun SM-kilpailut

Valehtelun Suomen mestaruuskisoissa otetaan mittaa tarinan iskemisen taidoista. Ensimmäiset piirimestaruustason kisat käytiin Kortesjärvellä aprillipäivänä vuonna 1995, mutta jo seuraavana vuonna oteltiin SM-tasolla.

Valehtelun SM-kisat järjestetään tarinankerronnan ja aprillipäivän perinteiden ylläpitämiseksi. Kisoista on muodostunut myös suosittu yleisötapahtuma, joka houkuttelee vuosittain satoja katsojia Kortesjärven Ylikylään.

Kisan sääntöjen mukaan tarinan on oltava uskottava, mutta ei kuitenkaan tosi. Hyvä vale on enintään seitsemän minuutin pituinen, se on omaperäinen ja hauska eikä tarinalla saa loukata ketään.

Tuula Kuoppala voitti valehtelun Suomen mestaruuden vuonna 2010. Kuoppalan voittotarina kertoi omalaatuisesta parisuhteesta.


Vanginvartijana toimiva Antti Hiipakka voitti mestaruuden vuonna 2004 osallistuttuaan kisaan jo kolmatta kertaa. Hiipakan tarinat viidenkympin villityksestä iskivät yleisöön sekä tuomaristoon. Lauantaivekkarin haastattelussa Hiipakka antaa näytteen taidoistaan.


Vuonna 2000 voitto tuli Katriina Melkolle EU-direktiiveistä ja maaseudun elämästä kertovalla tarinalla. Ylikylän nuorisoseuran puheenjohtaja Päivi Niemistö kertoo, että hauskan idean ja huvittelun takana on myös paivavampikin sanoma: tarinankerrontaperinteen ylläpitäminen ja elvyttäminen.

Kortesjärvellä järjestetyissä ensimmäisissä Valehtelun SM-kisoissa soitettiin suuta rivakasti niinkuin näytteistä kuuluu. Toiminnanjohtaja Jorma Aro haluaa rohkaista ihmisiä lähtemään ihmisten ilmoille kertomaan ja kuulemaan eläviä tarinoita.

Teksti: Heidi Sommar

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto