Hyppää pääsisältöön

Valehtelun SM-kilpailut

Valehtelun Suomen mestaruuskisoissa otetaan mittaa tarinan iskemisen taidoista. Ensimmäiset piirimestaruustason kisat käytiin Kortesjärvellä aprillipäivänä vuonna 1995, mutta jo seuraavana vuonna oteltiin SM-tasolla.

Valehtelun SM-kisat järjestetään tarinankerronnan ja aprillipäivän perinteiden ylläpitämiseksi. Kisoista on muodostunut myös suosittu yleisötapahtuma, joka houkuttelee vuosittain satoja katsojia Kortesjärven Ylikylään.

Kisan sääntöjen mukaan tarinan on oltava uskottava, mutta ei kuitenkaan tosi. Hyvä vale on enintään seitsemän minuutin pituinen, se on omaperäinen ja hauska eikä tarinalla saa loukata ketään.

Tuula Kuoppala voitti valehtelun Suomen mestaruuden vuonna 2010. Kuoppalan voittotarina kertoi omalaatuisesta parisuhteesta.


Vanginvartijana toimiva Antti Hiipakka voitti mestaruuden vuonna 2004 osallistuttuaan kisaan jo kolmatta kertaa. Hiipakan tarinat viidenkympin villityksestä iskivät yleisöön sekä tuomaristoon. Lauantaivekkarin haastattelussa Hiipakka antaa näytteen taidoistaan.


Vuonna 2000 voitto tuli Katriina Melkolle EU-direktiiveistä ja maaseudun elämästä kertovalla tarinalla. Ylikylän nuorisoseuran puheenjohtaja Päivi Niemistö kertoo, että hauskan idean ja huvittelun takana on myös paivavampikin sanoma: tarinankerrontaperinteen ylläpitäminen ja elvyttäminen.

Kortesjärvellä järjestetyissä ensimmäisissä Valehtelun SM-kisoissa soitettiin suuta rivakasti niinkuin näytteistä kuuluu. Toiminnanjohtaja Jorma Aro haluaa rohkaista ihmisiä lähtemään ihmisten ilmoille kertomaan ja kuulemaan eläviä tarinoita.

Teksti: Heidi Sommar

 • Pekan perillinen -radioseikkailussa Lipponen pelastaa tyttärensä ja rakkaansa

  Lipponen ja Korkki selvittävät Pekan tyttären sieppausta.

  Prinssieversti, ylipiäjohtaja Pekka Lipponen hoitaa kaikessa rauhassa öljyahväärejään San Diegossa, kun hotellihuoneeseen lähetetään uhkaileva papukaija ja puhelimessa lausutaan Hirtettyjen balladia. Yöjuna vie Lipposen ja palvelijansa Pavel Pohjosen Meksikoon, jossa he sotkeutuvat ensitöikseen markiisittaren tyttären sieppaukseen. Mutta kuka onkaan tämä suomalaissukuinen öljykenttien omistajatar?

 • Noita Nokinenä toi särmää juhlapyhien pumpulinpehmeään idylliin

  Noita Nokinenä ihastutti radiossa

  Näyttelijä Marja Korhosen esittämä Noita Nokinenä oli käsikirjoittaja Toini Vuoriston luoma rakastettu hahmo Ylen lastenkuunnelmissa. Noita Nokinenän seikkailuja kuultiin radiossa ensimmäisen kerran jo vuonna 1963 osana Pikkuväen satujoulu -ohjelmaa. Omana ohjelmanaan Noita Nokinenä viihdytti kuuntelijoita vuosien 1970–1985 pääsiäisinä, juhannuksina sekä jouluisin.

 • ”Joutui hyppäämään avantoon, että kamerat käy ja kukaan ei neuvonut" – Outi Popp teki tv-debyyttinsä Tuubissa

  Toimittaja–kirjailija muistelee aikaansa Tuubi-sarjassa.

  Outi Popp liittyi Tuubi-musiikkisarjan toimittajakaartiin vuonna 1983. Hectorin ja Freemanin lisäksi juontotehtävissä nähtiin myös Tapio Liinoja. Popp muisteli vaiheitaan musiikkisarjassa Elävälle arkistolle vuoden 2017 syksyllä. Vuonna 1979 käynnistyneessä musiikkisarjassa nähtiin sen alkuvuosien tapaan edelleen varsin rockpainotteista musiikkivideotarjontaa.

 • Isien sota -sarja nosti esiin sotilaiden lasten selviytymistarinat

  Palkittu dokumenttisarja vuodelta 2011

  Millaista oli elää perheessä, jonka isän sota oli suistanut raiteiltaan? Tai miten hyväksyä se, ettei sodan takia tiennyt isästään mitään? Miksi sota pääsi arpeuttamaan jopa useaa sukupolvea? Maija Kaipaisen vuonna 2011 ohjaama, palkittu dokumenttisarja kertoi kuusi hätkähdyttävää tarinaa sotilaiden lasten näkökulmasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto