Hyppää pääsisältöön

Ville Valo vaalii perinteitä

Se oli yhteisöllinen palkinto, kuittaa Ville Valo HIM-yhtyeensä ensimmäisenä suomalaisbändinä USA:ssa saaneen kultalevyn Arto Nybergin haastattelussa 2006.

Yhteisöllisyydellä Valo viittaa ennen heitä Amerikassa menestyneisiin bändeihin kuten Hanoi Rocksiin. Kultalevy oli myös "paras lahja mitä mä voin vanhemmilleni antaa".

Keikkaelämä rapakon takana oli eronnut täkäläisestä sikäli, että suuren maailman julkkikset saattoivat noin vaan kutsua kylään. "Aika raskasta, sillä tärkeintähän on, että pelvis heiluu."

Musiikillisesti Valo toistaa olevansa kotoisen romanttisen iskelmän perinteen, "sen melankolisen skeidan", vaalija. "Aina kun mä aloin vauvana itkee, faija laitto neulan Paratiisi-kappaleen kohdalle, ja alko tanssia. Se oli ainoa tapa millä mä lopetin itkemisen."

HIM:in biiseissä on nähty saatanallisia aiheita. "Eihän me olla koskaan uskonnosta puhutttu. Ei mua kirkkokulttuuri kiinnosta, paitsi että mä syvästi tuomitsen hautausmaiden häpäisijät ja kirkkojenpolttajat. Kristinusko ja uskonnot yleensä on luoneet kauneinta taidetta koskaan. Valitettavasti Jeesus ei ole vielä päässyt koputtelemaan mun ovelle."

Teksti: Petra Himberg

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto