Hyppää pääsisältöön

Opi viittomaan

Suomalaisista noin 5 000 käyttää viittomakieltä äidinkielenään. Lisäksi viittomakieltä käyttävät mm. heikkokuuloiset, viittomakielisten ystävät ja perheenjäsenet sekä työssään viittomakieltä tarvitsevat.

Suomalainen viittomakieli on luonnollinen kieli siinä missä suomen puhuttu kielikin. Näin ollen sille on ominaista myös kielioppi ja rakenne, jotka eroavat suomen kielestä. Arviolta n. 15000 suomalaista tarvitsee ja käyttää suomalaista viittomakieltä.

Ilmaisu on vahvasti kulttuuriin liittyvä ominaisuus, joka määrittelee myös viittomakieltä. Viittomakieli vaihtelee maittain ja vastoin yleistä luuloa, suomalainen viittomakieli eroaa paljonkin esim. kiinalaisesta viittomakielestä. Joskus voi olla jopa useampia kansallisia viittomakieliä.

Kielelle tyypillisiä murteita ja vivahteita löytyy myös viittomakielestä. Nuoret viittovat selvästi eri lailla kuin vanhempi väestö, minkä lisäksi asuinalue vaikuttaa.

Viittomakieleen kuuluu vahvasti myös tunteiden ilmaisu eleillä ja ilmeillä. Tässäkin suhteessa kulttuurilliset erot korostuvat: Suomessa voit peukaloa näyttämällä ilmaista pitäväsi jostakin, kun se islamistisissa maissa merkitsee samaa kuin keskisormen näyttäminen.

Tietolaatikko

Artikkelin videot ovat 14-osaisesta Kuuntele minua -sarjasta, jossa opetettiin viittomakieltä.

Teksti: Heidi Tetri