Hyppää pääsisältöön

Tappava urakka

Rikoksen valmistelu ei ole Suomessa nykylainsäädännön mukaan rikos. Täällä on jo usean vuoden ajan kiistelty siitä, pitäisikö törkeän ryöstön, törkeän pahoinpitelyn ja henkirikosten valmistelun olla rangaistavaa. Viime vuosina asia on ollut esillä mm. Liedon rahankuljetusryöstön sekä Jokelan ja Kauhajoen koulusurmien yhteydessä.

MOT- ohjelmassa pohditaan, mitkä asiat ovat rikoksen valmistelua ja missä vaiheessa uhkaus on rikos. Poikkeuksellinen tapahtumaketju lähtee liikkeelle, kun kerrostaloyhtiön julkisivuremontin urakkariita kärjistyy äärimmilleen.

MOT näyttää harvinaislaatuista kuvamateriaalia eräästä henkeä ja terveyttä vaarantavasta uhkauksesta. Teon valmistelussa edettiin niin pitkälle, että raha vaihtoi omistajaa. Poliisi luonnehtii tapausta kansanomaisesti palkkamurhaksi tai palkkamurhan tilaukseksi. Mitä sanoo lainsäädäntö? Onko kyseessä rikos?

Haastatellut

  • Jorma Hietalahti, isännöitsijä
  • Tero Haapala, rikosylikomisario, Keskusrikospoliisi
  • Hannu J. Mäkinen, aluepäällikkö, Talonrakennusteollisuus ry
  • Jussi Tapani, rikosoikeuden professori, Turun yliopisto