Hyppää pääsisältöön

Miten minusta tuli minä, Timo Soini

Hyväntuulinen Timo Soini muisteli vuoden 2006 presidentinvaalien alla herätystään politiikkaan, urheiluun ja uskontoon. Myös aborttikysymykseen hän vastasi yksiselitteisen kielteisesti.

Poliittisen herätyksen Soini koki 16-vuotiaana, jolloin hänen suurena oppi-isänään ja vaikuttajanaan oli Veikko Vennamo. "Kun näin ensimmäistä kertaa Vennamon elävänä edessäni puhumassa, tuntui kuin olisi lähtenyt jalat alta. Niin vaikuttava oli hänen persoonansa."

Urheilussa sydän oli alkanut sykkiä jalkapallolle ja suosikkijoukkuueeksi valikoitui lontoolainen Millwall FC. Sittemmin Soinia alkoi kiinnostaa myös raviurheilu.

Elämänkatsomuksellisesti Soini sanoo olleensa aika uskossa. Etsikkoaikansa hän koki parikymppisenä, ja muutaman vuoden asiaa pohdittuaan hän päätyi 27-vuotiaana liittymään roomalaiskatoliseen kirkkoon, jossa oli "selvät linjat, suorat sävelet".

Aborttikysymyksessä Soini vahvistaa olevansa paavin linjoilla. "Tässä asiassa olen tinkimätön. Se on väärä teko, se on harkittu tappo."

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto