Hyppää pääsisältöön

Miten minusta tuli minä, Timo Soini

Hyväntuulinen Timo Soini muisteli vuoden 2006 presidentinvaalien alla herätystään politiikkaan, urheiluun ja uskontoon. Myös aborttikysymykseen hän vastasi yksiselitteisen kielteisesti.

Poliittisen herätyksen Soini koki 16-vuotiaana, jolloin hänen suurena oppi-isänään ja vaikuttajanaan oli Veikko Vennamo. "Kun näin ensimmäistä kertaa Vennamon elävänä edessäni puhumassa, tuntui kuin olisi lähtenyt jalat alta. Niin vaikuttava oli hänen persoonansa."

Urheilussa sydän oli alkanut sykkiä jalkapallolle ja suosikkijoukkuueeksi valikoitui lontoolainen Millwall FC. Sittemmin Soinia alkoi kiinnostaa myös raviurheilu.

Elämänkatsomuksellisesti Soini sanoo olleensa aika uskossa. Etsikkoaikansa hän koki parikymppisenä, ja muutaman vuoden asiaa pohdittuaan hän päätyi 27-vuotiaana liittymään roomalaiskatoliseen kirkkoon, jossa oli "selvät linjat, suorat sävelet".

Aborttikysymyksessä Soini vahvistaa olevansa paavin linjoilla. "Tässä asiassa olen tinkimätön. Se on väärä teko, se on harkittu tappo."

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto