Hyppää pääsisältöön

Suomumustesieni kerää itseensä ympäristömyrkkyjä

Suomumustesieni
Suomumustesieni. Kuva: Risto Salovaara/YLE Suomumustesieni Kuva: Yle/ Risto Salovaara sienet,Suomumustesieni,Mustesienet

Sienestäjän ei välttämättä tarvitse lähteä pihanurmea edemmäksi etsimään syötäväksi sopivia sieniä. Suomumustesieni on hyvä ruokasieni ja kasvaa läpi kesän ja syksyn runsasravinteisilla mailla kuten lannoitetulla nurmikolla, kompostissa, ravinteikkaassa lehdossa ja kaatopaikoilla.

Tietolaatikko

Suomumustesieni
(Coprinus comatus)

 • yleinen puistoissa ja pihoilla
 • kerää herkästi ympäristömyrkkyjä

Suomustesieni on yleinen keskellä kaupunkiakin puistoissa ja pihoilla. Kaupungista tai maantien varrelta sientä ei kuitenkaan kannata poimia lautaselle, sillä siihen kertyy herkästi myrkyllisiä raskasmetalleja kuten lyijyä.

Suomumustesienen itiöemän elinkaari on lyhyt, vain muutaman päivän. Nuori itiöemä on valkoinen ja pitkulaisen munan muotoinen. Syötäväksi sopivat sienet ovat nuoria, ja nekin on hyvä käyttää heti samana päivänä. Vanhetessaan sienen lakki levittäytyy kellomaiseksi ja "sulaa" mustaksi nesteeksi alareunasta alkaen. Tämä muste valuu maahan, ja lopulta lakista on jäljellä vain pieni tappi jalan päässä.

Harmaamustesieni

Samanlainen lakin sulaminen tapahtuu suipolle harmaamustesienelle, joka puolestaan ei sovi syötäväksi. Sekin kasvaa yleisenä ravinteikkailla paikoilla kuten nurmikoilla, usein runsaina tuppaina. Harmaamustesieni sisältää kopriinia, joka yhdessä alkoholin kanssa saa aikaan voimakkaan pahoinvoinnin. Myös harmaamustesieni kerää itseensä ympäristömyrkkyjä.

Suomumustesieni. Kuva: Seppo Sarkkinen/Yle.

Suomumustesieni. Kuva: Seppo Sarkkinen/Yle.Suomumustesieni. Kuva: Seppo Sarkkinen/Yle.

Perustuu ohjelmaan: Riston luontokoulu

 • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

  Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

  Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

 • Vihdoinkin mä oon mä

  Joonatan on 28-vuotias transmies.

  Transmies Joonatan kertoo millaista on tulla vihdoin kohdatuksi sellaisena kuin on, miehenä

 • Mediataitoja kouluun

  Mediataitoja kouluun

  Mediakompassi-kokonaisuus koostuu kolmesta eri ohjelmasarjasta, joista ensimmäinen on tarkoitettu alkuopetukseen, toinen alakouluun ja kolmas yläkouluun ja lukioon.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Opettajalle

 • Juhlapäivät

  Juhlapäivät.

  Juhlapäivät ovat kirkollisia, valtiollisia tai muuten vain vakiintuneita päiviä, joita juhlistetaan monin tavoin.

 • Avaruus

  Tutustu avaruuteen ja havainnoi taivaan valoilmiöitä.

  Miten planeetat ovat syntyneet? Miten Maan ja Kuun liikkeet vaikuttavat vuorokaudenaikoihin ja vuodenaikoihin? Tutustu myös lähemmin aurinkokuntaan ja havainnoi taivaalla näkyviä valoilmiöitä sekä ammenna tietoa tähtitieteen historiasta.

 • Luonnontieteet

  Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

  Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

 • Sää ja ilmasto

  Ilmaston ja sään havainnointi

  Säähän vaikuttavat auringon säteily sekä maanpinnan ominaisuudet kuten vesistöt ja vuoristot. Säähän liittyviä ominaisuuksia ovat muun muassa lämpötila, ilmankosteus, ilmanpaine ja tuulen nopeus. Säätä ei ole varmuudella aivan helppo ennustaa, sillä se saattaa muuttua hyvinkin nopeasti. Ilmasto taas saadaan selville, kun tehdään pitkän ajan kuluessa säännöllisiä säähavaintoja.