Hyppää pääsisältöön

Suomumustesieni kerää itseensä ympäristömyrkkyjä

Suomumustesieni
Suomumustesieni. Kuva: Risto Salovaara/YLE Suomumustesieni Kuva: Yle/ Risto Salovaara sienet,Suomumustesieni,Mustesienet

Sienestäjän ei välttämättä tarvitse lähteä pihanurmea edemmäksi etsimään syötäväksi sopivia sieniä. Suomumustesieni on hyvä ruokasieni ja kasvaa läpi kesän ja syksyn runsasravinteisilla mailla kuten lannoitetulla nurmikolla, kompostissa, ravinteikkaassa lehdossa ja kaatopaikoilla.

Tietolaatikko

Suomumustesieni
(Coprinus comatus)

 • yleinen puistoissa ja pihoilla
 • kerää herkästi ympäristömyrkkyjä

Suomustesieni on yleinen keskellä kaupunkiakin puistoissa ja pihoilla. Kaupungista tai maantien varrelta sientä ei kuitenkaan kannata poimia lautaselle, sillä siihen kertyy herkästi myrkyllisiä raskasmetalleja kuten lyijyä.

Suomumustesienen itiöemän elinkaari on lyhyt, vain muutaman päivän. Nuori itiöemä on valkoinen ja pitkulaisen munan muotoinen. Syötäväksi sopivat sienet ovat nuoria, ja nekin on hyvä käyttää heti samana päivänä. Vanhetessaan sienen lakki levittäytyy kellomaiseksi ja "sulaa" mustaksi nesteeksi alareunasta alkaen. Tämä muste valuu maahan, ja lopulta lakista on jäljellä vain pieni tappi jalan päässä.

Harmaamustesieni

Samanlainen lakin sulaminen tapahtuu suipolle harmaamustesienelle, joka puolestaan ei sovi syötäväksi. Sekin kasvaa yleisenä ravinteikkailla paikoilla kuten nurmikoilla, usein runsaina tuppaina. Harmaamustesieni sisältää kopriinia, joka yhdessä alkoholin kanssa saa aikaan voimakkaan pahoinvoinnin. Myös harmaamustesieni kerää itseensä ympäristömyrkkyjä.

Suomumustesieni. Kuva: Seppo Sarkkinen/Yle.

Suomumustesieni. Kuva: Seppo Sarkkinen/Yle.Suomumustesieni. Kuva: Seppo Sarkkinen/Yle.

Perustuu ohjelmaan: Riston luontokoulu

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Opettajalle

 • Juhlapäivät

  Juhlapäivät.

  Juhlapäivät ovat kirkollisia, valtiollisia tai muuten vain vakiintuneita päiviä, joita juhlistetaan monin tavoin.

 • Avaruus

  Tutustu avaruuteen ja havainnoi taivaan valoilmiöitä.

  Miten planeetat ovat syntyneet? Miten Maan ja Kuun liikkeet vaikuttavat vuorokaudenaikoihin ja vuodenaikoihin? Tutustu myös lähemmin aurinkokuntaan ja havainnoi taivaalla näkyviä valoilmiöitä sekä ammenna tietoa tähtitieteen historiasta.

 • Elinympäristöt

  Millaisia lajeja elää suolla, millaisia taas metsässä?

  Millaisia lajeja elää suolla, millaisia taas metsässä? Näillä sivuilla voit katsella ja kuunnella ohjelmia suomalaisista metsä- ja suotyypeistä. Tutustu myös keväiseen saaristoon ja kaupunkiin elinympäristönä.

 • Hyönteiset ja muita selkärangattomia

  Tutustutaan suomalaisiin hyönteisiin.

  Tiesitkö, että muurahaiset pitävät kirvoja kotieläiminään? Entä montako jalkaa tuhatjalkaisella todellisuudessa on? Tutustu näihin ja moniin muihin Suomen luonnossa eläviin pikku ötököihin.

 • Kalat, matelijat ja sammakkoeläimet

  Suomessa elää kolme sammakkolajia

  Melkein kaikki suomalaiset tunnistavat ahvenen, mutta tiedätkö miltä näyttää nieriä tai kuha? Vakituisesti vesissämme uiskentelee noin 70 kalalajia, joista 20 lajia on kalastajan melko helppo saada pyydettyä. Suomessa elää vakinaisesti kolme sammakkolajia rupikonna, sammakko ja viitasammakko. Sammakkoeläimet ovat vaihtolämpöisiä ja ne tulevat toimeen sekä maalla että vedessä.

 • Linnut

  Tutustutaan suomalaisiin lintuihin.

  Mikä se oli, vilahti niin nopeasti? Millainen nokka, minkämuotoiset siivet, entä väritys? Lintuja on kaikkialla, tarkkaile niitä. Aina ei edes tarvitse tunnistaa lajia, kun voi päätellä paljon niiden elämästä ja elintavoista.

 • Luonnontieteet

  Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

  Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

 • Luontoa harrastamaan

  Suomen luonnosta voi nauttia monin tavoin.

  Suomessa edellytykset luonnon havainnointiin ja harrastamiseen ovat hyvät. Meillä on esimerkiksi laajat jokamiehenoikeudet, joista monissa maissa voi vain haaveilla.

 • Nisäkkäät

  Tutustutaan Suomen nisäkkäisiin.

  Tiesitkö että, hirvi oli vähällä kuolla Suomesta sukupuuttoon liiallisen metsästyksen takia? Tai piisamin olevan kotoisin Pohjois-Amerikasta. Oppimisen sivustolla tutustut näihin ja moniin muihin Suomen luonnossa eläviin nisäkkäisiin.

 • Solubiologia

  Kaikki elämä maapallolla muodostuu soluista.

  Kaikki elämä maapallolla muodostuu soluista. Pienimmät eliöt koostuvat vain yhdestä solusta. Ihmisen keho sisältää miljardeja soluja, jotka ovat erilaistuneet kudoksiksi. Solun toimintaa ohjaa sen tumasta löytyvät DNA-molekyylit. Geenit ovat DNA:n osia joiden perusteella solun työkalut ja rakennusaineet, proteiinit, valmistetaan.

 • Sää ja ilmasto

  Ilmaston ja sään havainnointi

  Säähän vaikuttavat auringon säteily sekä maanpinnan ominaisuudet kuten vesistöt ja vuoristot. Säähän liittyviä ominaisuuksia ovat muun muassa lämpötila, ilmankosteus, ilmanpaine ja tuulen nopeus. Säätä ei ole varmuudella aivan helppo ennustaa, sillä se saattaa muuttua hyvinkin nopeasti. Ilmasto taas saadaan selville, kun tehdään pitkän ajan kuluessa säännöllisiä säähavaintoja.

 • Yhteinen ympäristö

  Yhä useampi ympäristökysymys on maailmanlaajuinen.

  Yhä useampi ympäristöön liittyvä kysymys on maailmanlaajuinen. Myös vastuu maapallon tulevaisuudesta on kannettava yhdessä. Kuormitus tarkoittaa luonnonvarojen kuluttamista ja jätteen tuottamista. Kestävän kehityksen tavoitteleminen vaatii näiden molempien vähentämistä.