Hyppää pääsisältöön

Vaalikomiikassa osansa saavat lupaukset, tietoiskut ja tentit – millaista viihdettä uurnien ääreltä on revitty?

Eduskuntavaalit ovat innoittaneet myös radion ja tv:n huumorintekijöitä. Elävän arkiston valikoima neljän vuosikymmenen uurnakomiikasta käy läpi kansanvallan keskeisen prosessin vaalipuheista äänestystuloksiin.

Hukkaputkessa vuonna 1983 esitetty Kukkalaulu on alan klassikko. Ruusu, ruiskukka, apila ja leppäkerttu olivat vaaleissa SDP:n, kokoomuksen, keskustan ja RKP:n luonnonläheisiä symboleja. Hukkaputki ei unohtanut myöskään poliittista liturgiaa ja vaalitenttejä – tai pikemminkin vaalimänttejä.

Vaalipuheiden fraseologia on ollut viihteenvääntäjien kestoaiheita. Speden Ruljanssiriihessä 1960-luvun alussa Möyskä pannaan improvisoimaan puhe omasta päästään, ja hyvin menee.

Vuoden 1979 vaalien alla Hyvä Suomi –ohjelma kehitteli omia vaalitietoiskujaan yhteiskunnan eri ryhmille. Köyhille luvattiin äänestämisen kohentavan olemusta kaikin puolin, ja rockhenkistä nuorisoa houkuteltiin ”uurnille jytäämään”: ”Joka kuudes tyyppi menee läpi!”

Maalisvaaleissa 1991 nuorisolle suunnattu Tosi asiaa -ohjelma asetti ehdokkaan ja äänestäjän petikumppaneiksi. Edustajaksi tähtäävä on ajoittanut hekumansa huipun vaalipäivään, mutta mahtaako partneri täyttää odotukset?

Vuoden 1994 presidentinvaalien alla Iltalypsy julkisti yksinoikeudella ehdokkaiden kehon kosteutta ja lämpötilaa koskevan tutkimuksen. Kansalaiset saivat sanoa sanottavansa kuvaraadissa. Kuulemme myös otteita ehdokkaiden syvimmistä ajatuksista kesken vaalikeskustelun.

Akkulaturien vaalivalvojaisissa vuonna 1995 kuunnellaan väliaikatiedotteita ladun varrelta ja saatiin tilannekatsaukset mm. Los Angelesista ja Ruotsista. Paikalla on luonnollisesti myös dosentti, joka joutuu kiireessä arvioimaan nipun erilaisia asioita. Lopulta vaalitulokset saadaan selville euroviisujen tapaisella pistetaululla. Tosin Lapista tulee mojova vaaliyllätys.

Vuoden 1987 vaalitulospalvelussa saatiin havainto-opetusta tyynestä asennoitumisesta äänestystuloksiin. Panikointiin ei ole syytä, olennaista on valita oikea tilastollinen vertailukohta, ja sitä paitsi lopulliset lausunnot ovat ennenaikaisia niin kauan kuin Enontekiön tulokset uupuvat.

Vuoden 1995 vaalituloksista teki yhteenvedon Iltalypsy.

Keskustele