Hyppää pääsisältöön

Vaalikomiikkaa - viihdettä uurnilla

Eduskuntavaalit ovat innoittaneet myös radion ja tv:n huumorintekijöitä. Elävän arkiston valikoima neljän vuosikymmenen uurnakomiikasta käy läpi kansanvallan keskeisen prosessin vaalipuheista äänestystuloksiin.

Hukkaputkessa vuonna 1983 esitetty Kukkalaulu on alan klassikko. Ruusu, ruiskukka, apila ja leppäkerttu olivat vaaleissa SDP:n, kokoomuksen, keskustan ja RKP:n luonnonläheisiä symboleja. Hukkaputki ei unohtanut myöskään poliittista liturgiaa ja vaalitenttejä - tai pikemminkin vaalimänttejä.

Vaalipuheiden fraseologia on ollut viihteenvääntäjien kestoaiheita. Speden Ruljanssiriihessä 1960-luvun alussa Möyskä pannaan improvisoimaan puhe omasta päästään, ja hyvin menee.

Vuoden 1979 vaalien alla Hyvä Suomi –ohjelma kehitteli omia vaalitietoiskujaan yhteiskunnan eri ryhmille. Köyhille luvattiin äänestämisen kohentavan olemusta kaikin puolin, ja rockhenkistä nuorisoa houkuteltiin ”uurnille jytäämään”: ”Joka kuudes tyyppi menee läpi!”

Maalisvaaleissa 1991 nuorisolle suunnattu Tosi asiaa –ohjelma asetti ehdokkaan ja äänestäjän petikumppaneiksi. Edustajaksi tähtäävä on ajoittanut hekumansa huipun vaalipäivään, mutta mahtaako partneri täyttää odotukset?

Vuoden 1994 presidentinvaalien alla Iltalypsy julkisti yksinoikeudella ehdokkaiden kehon kosteutta ja lämpötilaa koskevan tutkimuksen. Kansalaiset saivat sanoa sanottavansa kuvaraadissa. Kuulemme myös otteita ehdokkaiden syvimmistä ajatuksista kesken vaalikeskustelun.

Akkulaturien vaalivalvojaisissa vuonna 1995 kuunnellaan väliaikatiedotteita ladun varrelta ja saatiin tilannekatsaukset mm. Los Angelesista ja Ruotsista. Paikalla on luonnollisesti myös dosentti, joka joutuu kiireessä arvioimaan nipun erilaisia asioita. Lopulta vaalitulokset saadaan selville euroviisujen tapaisella pistetaululla. Tosin Lapista tulee mojova vaaliyllätys.

Vuoden 1987 vaalitulospalvelussa saatiin havainto-opetusta tyynestä asennoitumisesta äänestystuloksiin. Panikointiin ei ole syytä, olennaista on valita oikea tilastollinen vertailukohta, ja sitä paitsi lopulliset lausunnot ovat ennenaikaisia niin kauan kuin Enontekiön tulokset uupuvat.

Vuoden 1995 vaalituloksista teki yhteenvedon Iltalypsy.

  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto