Hyppää pääsisältöön

USA sai pitkään tyytyä avaruuskisan kakkossijaan

Yhdysvallat menetti avaruuskisan johtoaseman lokakuussa 1957, kun Neuvostoliiton Sputnik ampaisi taivaalle. Seuraavat kymmenkunta vuotta se teki matkaa avaruuteen venäläisten kantapäillä.

USA:n ensimmäinen satelliitti Explorer 1 laukaistiin kiertoradalle tammikuun lopussa 1958. Tuolloin oli kulunut runsaat kolme kuukautta Sputnikin lennosta.

Vanguard 1 teki Explorerille seuraa maaliskuussa 1958. Tätä ennen Vanguard-ohjelma oli kokenut nöyryyttävän epäonnistumisen, kun kantoraketti räjähti suorassa tv-lähetyksessä joulukuussa 1957.

USA:n vastaus Neuvostoliiton Luna-kuuluotaimille oli Pioneer-ohjelma, jonka useimmat laukaisut epäonnistuivat. "Yhdysvaltain kuuraketista" kertova uutisanalyysi liittyy todennäköisesti johonkin Pioneer-lentoon. (Uutiskommentin ilmoitettu lähetyspäivämäärä ei vastaa Pioneerien laukaisuajankohtia, mutta on mahdollista että päivämäärässä on virhe.)

Vuonna 1958 USA aloitti Mercury-ohjelman, jonka päämääränä oli viedä ensimmäiset amerikkalaiset avaruuteen. Toukokuussa 1961 - vajaa kuukausi Juri Gagarinin avaruuslennon jälkeen - Alan Shepardista tuli Yhdysvaltain ensimmäinen astronautti.

Shepardin alus ei kuitenkaan noussut Maata kiertävälle radalle. Hänen lentonsa kesti vain noin 15 minuuttia, samoin kuin heinäkuussa 1961 avaruuteen ammutun Virgil "Gus" Grissomin.

Ensimmäinen kiertoradalle noussut amerikkalainen astronautti oli John Glenn, joka kiersi Maan kolmasti Friendship 7 -aluksella helmikuussa 1962.

Glenniä seurasi kolme kuukautta myöhemmin Scott Carpenter, jonka kapseli laskeutui toimintahäiriön takia 400 kilometrin päähän aiotusta paikasta.

Mercury-ohjelman viimeiset lentäjät olivat Walter Schirra ja Gordon Cooper. Cooper oli ensimmäinen amerikkalainen, joka vietti avaruudessa yli vuorokauden.

USA seurasi avaruuden kilpajuoksussa Neuvostoliiton perässä pitkälle 1960-luvun lopulle saakka. Neuvostoliiton kuuohjelman epäonnistuttua amerikkalaiset ohittivat kilpailijansa. Vuonna 1969 Yhdysvaltain Apollo 11 vei ensimmäiset ihmiset Kuun pinnalle.

Tietolaatikko

Virgil Grissomista tuli vuonna 1965 Gemini 3:n lennon myötä ensimmäinen kahdesti avaruudessa käynyt astronautti. Myös Gordon Cooper ja Walter Schirra lensivät Gemini-ohjelmassa. Schirra ja Alan Shepard olivat mukana myös Apollo-lennoilla. John Glenn palasi avaruuteen vasta avaruussukkula Discoveryn lennolla 1998. Scott Carpenter ei vuoden 1962 jälkeen lentänyt avaruudessa enää kertaakaan.