Hyppää pääsisältöön

Gagarin Helsingin festivaalin tähtenä 1962

Helsingin nuorisofestivaaleilla elokuussa 1962 Gagarin oli suuri tähti ja neuvostojärjestelmän propagandavaltti. Järjestäjien mukaan hänen lentonsa merkitsi "koko maailman nuorille heidän unelmiensa täyttymystä ja uuden aikakakauden alkua".

Maailman nuorison ja ylioppilaiden 8. rauhan ja ystävyyden festivaali järjestettiin elokuussa 1962 vasta toista kertaa sosialistimaiden ulkopuolella. Festivaalin järjestäjinä olivat kommunistivetoiset Demokraattisen Nuorison Maailmanliitto ja International Union of Students.

Nuorisofestivaalien avaruuspäivän juhla televisioitiin ja radioitiin ympäri maailmaa. Senaatintorilla liehuivat kahden avaruusvallan, Neuvostoliiton ja USA:n liput. Toimittaja kertoo, että mukaan oli alun perin kutsuttu myös toinen kosmonautti Herman Titov sekä amerikkalainen astronautti John Glenn.

Ihailijat maailman eri maista piirittävät avaruussankarin huolimatta suomalaispoliisien urhoollisesta yrityksestä pitää järjestystä. Optimistinen toimittajakin joutuu myöntämään, että on "vaikea saada tällaisessa yleisörynnistyksessä pitempää haastattelua Gagarinista".

Teksti: Jukka LIndfors