Hyppää pääsisältöön

Janne Ora: Tähtien suojatti

Uuden ihmisen syntyminen on oikeastaan isoin aihe, johon kirjailija voi tarttua. Aviopari Iiris ja Jukka tuskailevat lapsettomuuttaan, ja raskauden viimein alettua se muuttuukin peloksi vammaisesta lapsesta.

Tietolaatikko

Janne Ora (s. 1965)

Rajamailla ( 2008 )
Tähtien suojatti ( 2011 )

Heidän keskustelunsa kääntyy abortin mahdollisuuteen, ja siihen onko heillä voimia rakastaa vammaista lasta.

Lääketieteeseen erikoistunut toimittaja, kirjailija Janne Ora pohtii todella mielenkiintoisesti ja ymmärrettävästi lääketieteeseen liittyviä isoja eettisiä kysymyksiä, ja sitä mikä on normaalia ja kuka sen saa määrittää. Romaani laajenee kahden ihmisen yksityisyydestä käsittelemään rotuhygieniaa ja pakkosterilisaatiota. Ora kysyy myös kuka ei kuulu joukkoon ja kenellä on oikeus määritellä se.

Tähtien suojatti -romaani on hieno ja ehyt kokonaisuus. Janne Ora on miettinyt hyvin perinpohjaisesti näitä suuria kysymyksiä, joista hän niin taitavasti ja kypsästi kirjoittaa. Kieli on hivelevän kaunista ja tarkoituksenmukaista. Ora ei mestaroi eikä anna valmista ratkaisua, sillä me joudumme tekemään tärkeimmät ratkaisut pimeässä vailla kunnon ymmärrystä. Olemme lukeneet hyvin suuren kirjan.

Teksti: Nadja Nowak ja Seppo Puttonen

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto