Hyppää pääsisältöön

Janne Ora: Tähtien suojatti

Uuden ihmisen syntyminen on oikeastaan isoin aihe, johon kirjailija voi tarttua. Aviopari Iiris ja Jukka tuskailevat lapsettomuuttaan, ja raskauden viimein alettua se muuttuukin peloksi vammaisesta lapsesta.

Tietolaatikko

Janne Ora (s. 1965)

Rajamailla ( 2008 )
Tähtien suojatti ( 2011 )

Heidän keskustelunsa kääntyy abortin mahdollisuuteen, ja siihen onko heillä voimia rakastaa vammaista lasta.

Lääketieteeseen erikoistunut toimittaja, kirjailija Janne Ora pohtii todella mielenkiintoisesti ja ymmärrettävästi lääketieteeseen liittyviä isoja eettisiä kysymyksiä, ja sitä mikä on normaalia ja kuka sen saa määrittää. Romaani laajenee kahden ihmisen yksityisyydestä käsittelemään rotuhygieniaa ja pakkosterilisaatiota. Ora kysyy myös kuka ei kuulu joukkoon ja kenellä on oikeus määritellä se.

Tähtien suojatti -romaani on hieno ja ehyt kokonaisuus. Janne Ora on miettinyt hyvin perinpohjaisesti näitä suuria kysymyksiä, joista hän niin taitavasti ja kypsästi kirjoittaa. Kieli on hivelevän kaunista ja tarkoituksenmukaista. Ora ei mestaroi eikä anna valmista ratkaisua, sillä me joudumme tekemään tärkeimmät ratkaisut pimeässä vailla kunnon ymmärrystä. Olemme lukeneet hyvin suuren kirjan.

Teksti: Nadja Nowak ja Seppo Puttonen