Hyppää pääsisältöön

Kosmonauttitoveri halusi Gagarinin lentävän ensimmäisenä

Kosmonautti Pavel Popovitš sai koulutuksensa samassa ryhmässä kuin Juri Gagarin. Gagarinin valinta ensimmäiseksi avaruuslentäjäksi oli selviö, hän sanoi historiallisen lennon muistopäivänä vuonna 2001.

Huhtikuussa 2001 tuli kuluneeksi 40 vuotta Juri Gagarinin käänteentekevästä avaruuslennosta. Tapauksen kunniaksi Tiedekeskus Heureka kutsui vieraakseen Gagarinin entisen esimiehen ja kollegan Pavel Popovitšin.

Ukrainalainen Popovitš (1930-2009) itse oli mukana yhteensä kahdella lennolla. Ensilentonsa hän teki Vostok 4:lla vuonna 1962. Vuonna 1974 hän osallistui Juri Artjuhinin kanssa Sojuz 14 -lennolle.

Popovitš oli Neuvostoliiton ensimmäisten kosmonauttien koulutusryhmän komentaja. Hän oli alusta asti varma Gagarinin valinnasta. "Gagarin oli kansallisuudeltaan venäläinen, tuli tavallisesta perheestä ja oli yksinkertaisesti hyvä ihminen."

Popovitš kertoo itsekin ehdottaneensa Gagarinia ykkössijalle. Hän luonnehtii kollegaansa tiedonhaluiseksi, hyväsydämiseksi ja avoimeksi. "Kuuluisa hymy sai kaikki puolelleen."

Gagarinin myöhemmin tietoon tulleita alkoholiongelmia ja naisseikkailuja Popovitš ei juuri kommentoi, vaan sanoo ystävänsä kestäneen julkisuuden hyvin. Se oli kieltämättä vaikeaa, sillä kuuluisan lennon jälkeen Gagarinin tunsi koko maailma - "jopa apinat".

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto