Hyppää pääsisältöön

Kiihdytyskaistalta päätielle siirtyminen

Kiihdytyskaistalta päätielle siirtyminen. Kuva: stock.xchng

Toisten mielestä taas päätiellä ajaa itsekkäitä ja ylimielisiä tyyppejä, joita ei kiihdytyskaistalta tulijat kiinnosta tippaakaan.

Totuus on, että kun kuljettajat pitävät moottoritiellä tai muulla päätiellä riittäviä turvavälejä, niin väliin mahtuu aina yksi kiihdytyskaistalta tuleva, ilman konfliktia. Kun seuraava auto päästetään taas seuraavaan väliin on vetoketju valmis. Tämä vaatii kaikkien tilanteessa mukana olevien yhteistyöhalua ja -kykyä.

”Kiihdytyskaistalta tulee liittyä pääsuunnan liikennevirtaan liukumalla, ei kääntämällä” on joku viisas todennut.  Ja tämä pitää ehdottomasti paikkansa.

Kiihdytyskaistalta pääväylälle tultaessa turvaväli ja ennakointi yhdistettynä oikeaan tilannenopeuteen ovat siis avain onneen.

 • pääsuunnassa ajavana havainnoin kiihdytyskaistalta tulevan
 • pääsuunnassa ajavana varmistan, että turvaväli on riittävä
 • kiihdytyskaistalta tuleva ”merkkaa” itselleen sopivan välin (punaisen h-auton ja keltaisen p-auton väli on minun välini)
 • kun kiihdytyskaistaa on riittävästi ajettu, niin kiihdytyskaistalta tuleva kuljettaja ajaa ajoneuvonsa liukuen sopivaan väliin pääsuunnan liikenteen nopeudella
 • kiihdytyskaistalta tuleva sovittaa nopeutensa pääsuunnan nopeuteen
Kiihdytyskaistalta tulevalla ei ole oikeutta työntää pääsuunnassa ajavaa vasemmalle ohituskaistalle.


Kiihdytyskaista-ajo on toimenpide, jota kannattaa harjoitella


Kiihdytyskaistalta tulevalla ei ole oikeutta työntää pääsuunnassa ajavaa vasemmalle ohituskaistalle.
Toisaalta pääsuunnassa ajavalla ei myöskään ole mitään syytä väistää vasemmalle ja näin aiheuttaa häiriötä vasemman kaistan liikenteeseen.

Kiihdytyskaistalta tuleva on vastuussa oman operaationsa onnistumisesta. Ajoneuvoa sivusuunnassa eli kaistalta toiselle siirrettäessä vastuu on aina siirtyjän. Tilanteessa mukana olevat muut autoilijat voivat helpottaa tätä siirtymistä antamalla tilaa ennakoimalla ja jättämällä turvavälin.

Vastuukysymys on voimassa myös silloin, kun autoilija siirtyy oikealta kaistalta vasemmalle antaakseen tilaa kiihdytyskaistalta tulevalle. Mutta näin ei tarvitse toimia, sillä edessä oleva turvaväli riittää. 

Yhdeksänkymmenen asteen käännökset pääsuunnassa ajavien joukkoon ovat sieltä hölmöimmästä päästä.

Vetoketju toimii myös ruuhkautuneessa jonossa

Jonoutuneessa liikenteessä on vähemmän tilaa käytössä kuin normaaliliikenteessä. Samat säännöt pätevät silti myös jonoissa: kiihdytyskaistalta tuleva liukuu pääsuunnassa ajavien joukkoon ja käyttää tilanteen helpottamiseksi koko kiihdytyskaistan pituuden tehokkaasti hyväkseen.

Yhdeksänkymmenen asteen käännökset pääsuunnassa ajavien joukkoon ovat sieltä hölmöimmästä päästä. Kiihdytyskaistalta tulee tulla ajojärjestyksessä, sovussa, turhia hermoilematta.
 • Pääsuunnassa ajavana seuraan kiihdytyskaistalta tulevaa liikennettä ja erityisesti niitä, jotka ovat kiihdytyskaistalla sivusuunnassa edelläni.
 • Ennakoin, tarkistan turvavälin ja sovin itseni kanssa, että tuo ja tuo auto tulevat edelleni.
 • kiihdytyskaistan lopussa voin todeta, miten ennakkosuunnitelma toteutui. Mikäli kiihdytyskaistalta tuleva on ollut pelissä mukana, niin kaikki on sujunut sujuvasti ja ilman häiriöitä.
 • liikenteessä olen vastuussa vain omista tekemisistäni. Voin joko helpottaa tai hankaloittaa toisten tekemisiä.


Intialainen liikenneohje:
Se kaikki mikä tapahtuu sivupeiliesi etupuolella on sinun vastuullasi. Toisaalta kaikki mikä tapahtuu taustapeilien takapuolella on muiden hoidettavissa.Autokonkari Matti Sinervä juontaa Puskuri-ohjelmaa, toimii Autoliitossa sekä EcoTour 2011 -tapahtuman kilpailunjohtajana. Olotilassa Sinervä pohtii autoiluasioita tavallisen kuluttajan näkökulmasta.


Linkit:

 • Strömsö: 80-luvun vaatekaapin tuunaaminen

  Uudista vanha vaatekaappi.

  Jossain vaiheessa kodin kalustus alkaa vääjäämättä näyttää vanhanaikaiselta, mutta sen sijaan, että heittäisi kaapin, pöydän, tuolit ja sängyn pois, voi antaa mielikuvituksen lentää ja loihtia niistä jotain kaunista. Jim uudisti vanhan vaatekaapin kekseliäillä muutoksilla.