Hyppää pääsisältöön

Sota syttyy - kansa kortille

Sokeri ja kahvi olivat talvisodan alla ensimmäisiä säännösteltäviä elintarvikkeita. Vaikka Suomessa ei uskottu sodan alkavan, maassa kuitenkin laadittiin suunnitelmia pahimman varalle.

Maan hallituksessa varustautumisen tarpeellisuudesta riideltiin ajoittain kiivaastikin.

Samaan aikaan kun Suomessa toteutettiin lokakuussa 1939 armeijan liikekannallepano YH:n eli ”ylimääräisen harjoituksen” nimellä, aloitettiin maassa myös elintarvikkeiden säännöstely. Lokakuun puolivälissä kortille joutuivat kahvi ja sokeri.

Leipävilja joutui kortille keväällä 1940. Pahin tilanne koettiin vuonna 1942 jatkosodan aikana, jolloin juuri mitään ei saanut ilman korttia.

Elintarvikkeiden ja muiden tuotteiden säännöstelystä vastasi syyskuussa 1939 perustettu kansanhuoltoministeriö, joka päätti korttiannosten suuruudesta ja korttien jaosta.

Kansanhuollon tehtävä oli vaikea. Kuluttajat valittivat korttiannosten pienuudesta ja tuottajat nurisivat siitä, että luovutettavien tuotteiden määrät olivat liian suuria.

Kansanhuoltoministeriö jatkoi toimintaansa vuoteen 1950 asti. Säännöstely päättyi kokonaan kolme vuotta myöhemmin eli vuonna 1953, jolloin maahan tuotiin jopa hedelmiä.

Ensimmäisenä kansanhuoltoministerinä toimi Rainer von Fieandt, joka oheisessa ohjelmassa muistelee ministeriön perustamista ja säännöstelyn haasteita.

Teksti: Reijo Perälä

Lisää ohjelmasta