Hyppää pääsisältöön

Viittomakielelle tulkattu Lauantaivekkari

Viitotussa Lauantaivekkarissa aiheina mm. islamilaisuus Suomessa, Kalle Palanderin harjoittelua sekä viitottu teatteriesitys Hämeenlinnassa.

Kirjalija Aleksis Kouros kertoo siitä, miten Yhdysvalloissa tapahtunut WTC-terrori-isku näkyy Suomen islamilaisissa. Kouros kertoo iskun tulevan vaikuttamaan ihmisten asenteisiin sekä vaikeuttavan ihan normaaliakin elämää. Hän oli huolissaan siitä, kuinka käy Amerikkaan matkustamisen. Iranilaisilla on paljon sukulaisia Yhdysvalloissa eikä heitä pääse tapaamaan enää yhtä helposti.

Valokuvaaja Ahti Kotisaari on löytänyt uuden kuvaustavan, jota hän nimittää kameralla maalaamiseksi. Kun dokumentaristinen aines sellaisenaan ei enää riittänyt, hän alkoi kuvaamaan mielikuvia.

Alppihiihtäjä Kalle Palander paljastaa treenivälineitään, joihin mm. Volkswagenin moottori ja maailman kovin valmentaja liittyvät. Paineita ensi kauteen ei ole, mutta menestyksen nälkä on kasvanut.

Vastavalmistunut korusuunnittelija Matleena Kalajoki teki lopputyönsä häntä kiinnostavasta aiheesta, naisrokkareista. Muska Babitzin kommentoi koruja omaan elämäänsä peilaten.

Viittomakielen tulkki Anu Pörsti kertoo työstään Hämeenlinnan Kaupunginteatterin näytelmässä Kreivitär. Kuinka teatteriesitys taipuu viittomakielelle?

Muita aiheita ovat Aapo Pekarin Antikvariaatti Laterna magica sekä tanssija Sami Saikkonen, joka esitti Vekkarikutsun näyttelijä Jaakko Saariluomalle.

Koko Lauantaivekkari on tulkattu viittomakielelle.

Teksti: Heidi Tetri

 • Leijonakuningas Jukka Jalonen

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen haastatteluissa.

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalosella on taito saada pelaaja loistamaan ja joukkue kukoistamaan. Saavutusten listalla on muun muassa Suomen mestaruus, olympiapronssi ja MM-kulta. Sietäminen ja intohimo, siinä kaksi asiaa, jotka mestarivalmentaja nimeää menestyksen avaimiksi.

 • "Ilman unelmia ei voi elää tulevaisuuteen" – Chilen pakolaiset muistelevat vallankaappauksen kauhuja ja suomalaista solidaarisuutta

  Vuoden 1973 vallankaappaus sai suomalaiset aktivoitumaan.

  11. syyskuuta vuonna 1973 kenraali Pinochetin sotilaat aloittivat vallankaappauksen ja ryhtyivät tuhoamaan Chilen demokraattista järjestelmää. Stadionit muutettiin keskitysleireiksi, ihmisiä vangittiin, kidutettiin ja surmattiin. Elävän arkiston koostamassa artikkelissa entiset pakolaiset kertovat kokemuksiaan vankileireistä, kotiinpaluusta ja suomalaisesta solidaarisuudesta.

 • Chileläisen Alvarezin perheen pakolaisvuosista jäi muistoksi Turun murre – poika Luis palasi asumaan Suomeen

  Vaiheita pakolaisuudesta paluumuuttoon Ylen ohjelmissa.

  Alvarezit pakenivat Chilen syksyn 1973 vallankumouksen jälkeistä kaaosta ja vainoja Suomeen. Viisihenkinen perhe asettui Turkuun yli kymmeneksi vuodeksi, mutta palasi Chileen 1985. Suomeen sydämen siteet luonut vanhin poika Luis muutti kuitenkin takaisin Turkuun opiskelemaan. Perheen vaiheita on tallentunut Ylen ohjelmiin, joissa heitä saatellaan paluumatkalle vanhaan kotimaahan, käydään tapaamassa poliittisesti uudelleen järjestäytyvässä Chilessä sekä kuullaan perheen tarinaa aikuisena Turussa yliopistouran luoneen Luis Alvarezin kertomana.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto