Hyppää pääsisältöön

Kamalan ihana – ihan kamala – seksi

Naisen elämää, osa 6

Perusnaisen seksielämä ei ole pelkkää tantraa, tykytystä eikä tuhannen ja yhden yön asentoja, vaan myös epävarmuutta, ulkonäköpaineita, kipua ja ei kiitosta.

Seksikirja aikuisille naisille

Millainen olisi ensimmäinen seksikirjamme aikuisille naisille – lyhytsäärisille, synnytysarpisille, ajan hampaan koskemille, leskille ja ujoille? Tätä pohtiessaan Erja Korteniemi-Poikela ja Raisa Cacciatore kysyivät kahdeltasadalta aikuiselta naiselta, mitä asioita seksuaalisuudesta ja seksistä he haluaisivat lukea tästä kirjasta. Mistä naiset sitten kertoivat?

– Kaikesta haluttiin, janottiin ja vaadittiin tietoa. Miten löydän seksuaalisen nautinnon uudelleen ja uudelleen? Miksi se on pakkopullaa? Miten lasten tulo vaikuttaa? Sairaus? Vaihdevuodet? Ikääntyminen? Uusi suhde? Vanha suhde? Sivusuhde? kirjoittajat kertovat.

YLE Akuutti– Naiset toivat esille sitä, kuinka ihanaa seksi on, mutta myös, kuinka kamalaa se saattaa olla. Ja oli lohdullista lukea vastauksista, kuinka kyky nauttia seksuaalisuudesta muuttui elämäntilanteiden mukaan; välillä oli alamäkiä, mutta niitä seurasi taas paljon ihanampia aikoja, Korteniemi-Poikela hymyilee.

Korteniemi-Poikela ja Cacciatore kuvaavat tuoreessa kirjassaan aikuisen naisen seksiä koko sen kaaressa - rakastumisen ajoista ja vauvakuumeesta lähtien seksiin sairauden aikana ja sen jälkeen ja "isoäidin seksiin". Kirjassa puhutaan myös seksittömyydestä, haluttomuudesta, syrjähypyistä, seksin esteistä ja ongelmista.

Seksin asema naisen elämän tärkeysjärjestyksessä muuttuu moneen kertaan suuntaan jos toiseen.

Matka intohimosta arkeen

Rakastuneena seksi on helppoa. Kumppaniin haluaa tutustua koko ajan paremmin ja paremmin, niinpä kaikki hänessä kiinnostaa. Samalla halu viehättää on vahvimmillaan ja on valmis tekemään melkein mitä tahansa miellyttääkseen häntä. Toisaalta myös kaikki, mitä kumppani tekee, tuntuu hyvältä, oikealta, mahtavalta, jopa nerokkaalta ja ainutkertaiselta.

YLE AkuuttiRakastuneena seksistä nauttiminen on helppoa, mutta joka suhteeseen tulee arki, ja elämän muutoksissa seksi elää mukana ja muuttuu. Arjen seksi muotoutuu yleensä pikkuhiljaa tutustumisen, neuvottelujen ja joskus kriisienkin kautta.

– Arkisen parisuhteen seksiä leimaa se, että kun se intohimon huuma menee ohi, niin monesti tulee semmoinen tasainen vaihe, jolloin uni aika usein voittaa halun. Näin käy, koska arjessa on niin monta muutakin asiaa. Pitäisi ehtiä tehdä kaikki töissä, pitäisi koti pitää kunnossa, hoitaa lapset ja vielä kaiken päälle pitäisi löytyä villipeto lakanoitten välistä, Erja Korteniemi-Poikela listaa.

Vanhan kansan viisauksia on tarina, jossa aviopari meni vastarakastuneena naimisiin. He laittoivat herneen lasipurkkiin joka kerta, kun he rakastelivat ensimmäisen kahden vuoden aikana. Sen jälkeen he alkoivat ottaa herneitä pois lasipurkista joka kerta, kun he rakastelivat. Herneitä riitti kerättäväksi koko loppuelämäksi.

Onko seksi parisuhteen liimaa?

Seksiä sanotaan parisuhteen liimaksi. Parhaimmillaan se onkin. Mutta joskus parisuhteessa seksi jää syystä tai toisesta taka-alalle ja voi olla kausia, ettei sitä ole ollenkaan.

Aikuisen naisen seksi -kirjassa naiset miettivät esimerkiksi sitä, miten säilyttää rakkaussuhde elävänä lapsiperheessä, kun vastassa on hormonaalisia muutoksia, väsymystä ja yhteisen ajan puutetta.

Eila Kurkinen– Jos 1970-lukua muistelee, niin silloin oli ihan tavallista, että kun perheeseen syntyi lapsi, niin mieskin alkoi puhuttelemaan vaimoaan äidiksi. Ja kukapa haluaisi seksiä äidin kanssa? Ei ihme, että siinä haalistui koko seksielämä, Korteniemi-Poikela naurahtaa.

Arjessa seksille on tilaa ja huomiota juuri sen verran kuin ihminen katsoo sille tarpeelliseksi varata. Jos kuvittelee, että seksi perustuu spontaanisti ilmenevään haluun ja sille pitäisi silloin olla aika ja tila, niin saattaa huomata, että seksiä ei ole ollenkaan tai ainakaan niin usein kuin sitä haluaisi.

Seksi ei aina ole ykkösasia kalenteria täytettäessä, mutta kirjoittajat vinkkaavat, että joskus sinne voisi laittaa pienen tekstin aikomuksesta yrittää virittäytyä tunnelmaan ja vietellä rakkaansa. Sama merkintä kannattaa ehkä kirjoittaa myös kumppanin kalenteriin, ettei hän mene sopimaan muita menoja juuri tuoksi ajan kohdaksi.

Naapurissa on parempaa seksiä kuin meillä – ja ainakin enemmän!

Kun seksi ja erotiikka ovat korostetusti esillä medioissa, etenkin nuorille syntyy käsitys, että pitää olla kauhean innostunut seksistä ja rakastella vähintään neljästi viikossa, jotta voi tuntea olevansa normaali. Monet ajattelevat, että naapurissa on aina parempaa seksiä – ja ainakin enemmän kuin meillä. Korteniemi-Poikela ja Cacciatore kuitenkin muistuttavat, että seksuaalista nautintoa ei voi vertailla kenenkään muun kanssa kuin oman itsensä.

Naistenlehdet pursuvat ohjeita siitä, miten pitää parisuhde virkeänä ja mielenkiintoisena. Media ja porno puolestaan pursuavat erilaisia seksitemppuja, joiden kerrotaan hyväilevän sitä, tätä ja tuota pistettä ja tarjoavan kumppanille mitä ihmeellisintä nautintoa. Ei siis mikään ihme, että niin lonkkakulumista kärsivä keski-ikäinen pariskunta kuin nuori, vasta- rakastunut parikin, jolla on seksissä vielä hapuilevaa hämillisyyttä, ovat kummissaan.

– Sitä sopii miettiä, että tarvitseeko tavallinen suomalainen pari asento-oppia vai pitäisikö sittenkin oppia pikkuisen paremmin kuuntelemaan sitä tuntoaistia, että minkälainen kosketus meistä kahdesta tuntuu hyvältä, Korteniemi-Poikela heittää.

Aikuisen naisen seksi heittää myös joitakin kliseitä roskakoriin. Näitä ovat esimerkiksi se, että seksin pitäisi luonnistua tuosta vaan, että "oikea rakastaja" tietää intuitiivisesti, mitä toinen tarvitsee. Näinhän ei tietenkään ei ole, vaan yksi avain hyvään seksiin on puhuminen. Omista toiveista pitää kertoa kumppanille, olivatpa ne ajatuksia seksin määrästä, omista fantasioista tai vaikkapa toiveista viettelyn suhteen. Kukaan ei voi eikä kenenkään pidä yrittääkään lukea toisen ajatuksia.

Seksin mörköjä

– Jokaisesta makuuhuoneesta löytyy mörköjä. Jos sinne sängyn alle kurkistaa, niin se tavallisin mörkö on minäkuva eli ihminen ei koe olevansa riittävän hyvä tai riittävän seksikäs. Toinen iso mörkö on puhumattomuus. Missä vähiten puhutaan seksistä? Siellä, missä sitä eniten harrastetaan, eli niiden kahden ihmisen välillä, jotka sitä keskenään tekevät. Kolmas iso mörkö on syyllisyys: siitä, että ei ole sellainen kuin pitäisi olla, ettei halua niitä asioita, mitä pitäisi haluta. Neljäs on teeskentely. Meille annetaan sellainen kuva, että seksin pitäisi olla tietynlaista ja mitä enemmän se kuva vaikuttaa, niin sitä enemmän me teeskennellään, että me nautitaan semmoisista asioista, mistä me ei välttämättä nautita, Erja Korteniemi-Poikela selittää.

Makuuhuonemörköjen seurassa nautinto saattaa kadota vuosikausiksi. Joskus ei edes haluta haluttaa. Sairaus, lapsettomuus, uskottomuus tai muu parisuhdekriisi voivat sammuttaa liekin.

Entä miehet, mitä he (meistä) haluavat?

Yksi asia, josta Aikuisen naisen seksi -kirjan kirjoittajien kyselyyn vastanneet 200 naista halusivat lisää tietoa, oli se, mitä mies haluaa. Mikä on miesten mielestä hyvää seksiä? Ja millainen nainen on miesten mielestä seksikäs?

- Mehän teimme sitten uuden kyselyn, tällä kertaa 50 miehelle. Miesten vastaukset olivat aivan ihania. Niitä luettiin ihan tippa linssissä, Korteniemi-Poikela muistelee.

Naisilla on monenlaisia uskomuksia siitä, mitä miehet ajattelevat seksistä. Mutta totuus ei välttämättä kohtaa kuvitelmaa.

- Miesten mielestä seksistä tekee hyvää ihan samat asiat kuin naistenkin mielestä: kiintymyssuhde, pitkä parisuhde, luottamus ja yhteinen nautinto. Ja naisten viehättävyydestä he vastasivat, että kaiken ikäisillä naisilla tärkeintä oli luonnollisuus ja avoimuus.

- Sen viestin miehet halusivat naisille sanoa, että ”uskokaa kun teitä kehutaan”. Nainen kun ei tahdo millään uskoa, että mies pitää häntä viehättävänä.

Seksikäs minä – minäkö muka seksikäs?

Seksuaalisuus on haavoittuvin osa meitä, ja ihmisten on hyvin vaikeaa luopua suojamuuristaan. Toisaalta ei siitä oikein mitään tule, jos ei pysty olemaan avoin ja luottamaan kumppaniinsa. Ei seksissä tarvitse miettiä, onko tukka hyvin!

Eila KurkinenOman seksikkyyden näkeminen ja siihen luottaminen ei ole naiselle aina helppoa. Varsinkin kun se tuntuu ikuiselta taistelulta median tarjoamaa naisihannetta vastaan. Pieni tyttö osaa vielä ihailla itseään estottomasti, mutta aikuinen nainen tuntuu olevan täynnä häpeää, itsekritiikkiä ja epätäydellisyyttä.

– Viisivuotias tyttö osaa tanssia napatanssia keskellä pöytää. Mutta mitä naisille sitten tapahtuu? Miksei me osata mennä alasti peilin eteen ja katsoa, että vau, mikä nainen! Ihana!

Erja Korteniemi-Poikela ja Raisa Cacciatore muistuttavat kirjassaan, että seksi ei ole jotakin, jota tapahtuu vain tiettynä aikana makuuhuoneessa, vaan seksi tapahtuu aivoissa ja siihen vaikuttavat kaikki kokemukset ja asenteet.

– Se lähtee nimenomaan siitä, että tuntee omaa itseään. Mitä paremmin kokee itsensä hyväksi juuri senkokoisena, -näköisenä ja -ikäisenä kuin on, niin sitä paremmin se sisäinen seksikkyys näkyy myös ulospäin, Korteniemi-Poikela lupaa.

Pitkät tissit ja muita seksikkäitä yksityiskohtia

Ikä tuo vapautumista tai vaikeuksia seksiin.

– Ikä tuo ihmiselle omat haasteensa, myös seksissä. Ensinnäkin ulkonäkö muuttuu aika paljon. Naisilla jo nelikymppisenä alkaa olla ryppyjä ja rinnat vähän roikkuu ja kiloja tulee entistä helpommin. Ja jos median naiskuvaan on uskomista, niin meidän pitäisi aina olla langanlaihoja, nuoria, rypyttömiä ja kauniita – ja vain sellaisilla ihmisillä voisi olla seksiä.

Oman seksikkyyden tunnistaminen ja tunnustaminen on taitolaji. Ja sitä voi myös harjoitella.

Kun nainen katsoo peiliin, millainen nainen peilistä katsoo takaisin? Näkeekö nainen itsensä vai etsiikö hän epätoivoisesti jotakuta toista peilistä ja säikähtää omaa kuvaansa?

Peili on rehellinen, mutta mieli valikoiva. Miksi naisen pitäisi tuijottaa itseään peilistä etsien vain vikoja?

Eila KurkinenOma kehosi on sinun ikiomasi. Miksi sinun asiasi tai velvollisuutesi olisi rekisteröidä koko ajan kehosi puutteita? Kehossasi on kuitenkin paljon monenlaista, lihaa ja nestettä, rompetta ja kiemuraa. Miksi olisi naurettavaa kokea siitä iloa ja ylpeyttä, nähdä myönteistä? Vaihto- tai palautusoikeutta ei ole, mutta asenteen voi valita.

Erja Korteniemi-Poikela ja Raisa Cacciatore opastavat naisia esimerkiksi hyväksyvän peilin harjoitukseen ja yrittävät saada meidän lukijanaisten selkärangan suoristumaan ja itsetunnon kohoamaan.

Seksin nautinnossa on aika unohtaa katsojat ja kulissit. Jos sen tekee yhdessä kumppanin kanssa, on samalla unohdettava miellyttämiseen ja nautinnon ilmaisemiseen (siihen, miten huokailee ja kiemurtelee) keskittyminen, samoin kuin se, onko tukka hyvin.

Tavallisuus on taivaallista

- Ei tavallisten ihmisten makuuhuoneissa tarvitse tapahtua mitään glamouria ja mitään ihmeellisiä filmitähtien kohtaamisia, vaan siellä on oikeasti kaksi tavallista suomalaista ihmistä, jotka nauttivat seksistä keskenään. Ja se seksi on aivan ihanaa.

Nykyhetkeä Korteniemi-Poikela ja Cacciatore kehottavat katsomaan kiitollisuuden silmälasien läpi. Kiitollisuus on mielentila ja asenne, joka lisää tyytyväisyyttä ja vahvistaa ihmissuhteita. Seksikriisien ja riitelyn lomassa on hyvä muistaa esimerkiksi se, että ihmisten tavallisin seksiongelma on kumppanin puute.

Kumppania voi aivan hyvin kiittää seksistä, mahtavista hekuman hetkistä tai turvallisista silityksistä. Yleensä ihmisiin pätee se yksinkertainen laki, että jos jostain teosta on saanut kiitosta, sen pyrkii tekemään myös uudestaan. Mikä tietenkin sopii oikein hyvin!

JUMALATAR

Sinun käsissäsi tunnen olevani kaunis.

Saat minun ihoni hehkumaan,

kasvoni loistamaan.

Minun roikkuvat rintani ovat ruusuina

sinun käsissäsi.

Ja kaikki liikakilot ja selluliitit

menettävät merkityksensä.

Minun vartaloni saa sinut voihkimaan.

Sinun kätesi kulkevat kehollani

rakastaen.

Minua, minun vartaloani sinä himoitset,

jokaista poimua ja makkaraakin.

Ja minä vastaanotan sinun kosketuksesi

Sinun käsissäsi olen Jumalatar.

(Erja Korteniemi-Poikela)


kursivoidut kohdat kirjasta

Erja-Korteniemi-Poikela & Raisa Cacciatore: Aikuisen naisen seksi. WSOY 2011.

Piirrokset: Eila Kurkinen


Asiantuntija: ERJA KORTENIEMI-POIKELA, kätilö-terveydenhoitaja, tietokirjailija

Toimittaja: TIIA NURMILAAKSO

Naisen elämää -sarjan muut osat:

> osa 1: Pois elämän sovituskopista! 1.2.2011

> osa 2: Mistä on pienet tytöt tehty?
15.2.2011
> osa 3: Äidit ja aikuiset tyttäret, 1.3.2011
> osa 4: Äidin ja naisen rooli, 15.3.2011
> osa 5: Ehkäisy, 29.3.2011
> osa 7: Vanha ja vireä nainen, 26.4.2011
> osa 8: Abortti, 10.5.2011