Hyppää pääsisältöön

Sitsimies protestoi vaaleja

Syksyllä 1960 piti nukkuvien puolueen edustaja herra Sitsimies majaa eduskuntatalon edustalla. Istunto kannatti, sillä ennätysmäärä kansasta kävi äänestämässä.

Tietolaatikko

Filmikatsauksilla tarkoitetaan kotimaisia lyhytelokuvia, joita esitettiin 1930-1970-luvuilla pitkän elokuvan edellä elokuvateattereissa. Sisällöltään valistavien, opetuksellisten ja uutisluontoisten katsausten kulta-aikaa oli 1950-luku.

Äänestysinnon laskeminen huolestutti vaalien alla yleisesti, ja sekä porvarit että vasemmisto propagoivat ankarasti kansalaisia vaaliuurnille.

Toiminta kannatti ainakin vasemmistoa, sillä kunnallisvaalien äänestysprosentti nousi tuona vuonna erittäin korkeaksi. Yli 70 prosenttia kansasta kävi äänestämässä ehdokastaan. Suurimmaksi puolueeksi ohi SDP:n nousi SKDL.

Tarina ei kerro, mitä herra Sitsimies tuloksesta tuumasi.

Teksti: Petra Himberg