Hyppää pääsisältöön

Britannian tuleva kuningatar Elisabet ja prinssi Philip vihitään

Britannian kruununprinsessa Elizabeth ja Kreikan prinssi Philip vihittiin 20. marraskuuta 1947. Morsian kruunattiin kuusi vuotta myöhemmin kuningatar Elisabet II:ksi.

Prinssi Philip on Kreikan kuninkaan Yrjö I:n pojanpoika, mutta luopunut oikeudestaan Kreikan kruunuun. Prinssi olikin sopiva puoliso tulevalle kuningattarelle, sillä häntä oli nuoruudessa koulutettu kuninkaan edustustehtäviin. Avioliiton myötä Philip Mountbatten sai Edinburghin herttuan arvonimen.

Hääparilla oli jo ennen avioliiton siteitä sukulaissuhteita, sillä Elisabet ja Philip ovat pikkuserkuksia. Britannian kuningatar Viktoria on kummankin isoisoisoäiti.

Tuleva kuningatar ja prinssi Philip vihittiin Lontoon Westminster Abbeyssa. Kyseessä olivat ensimmäiset kuninkaalliset häät sitten toisen maailmansodan. Häähumu toikin kaivattua juhlatunnelmaa, ja Lontoon kadut täyttyivät riemuitsevista väkijoukoista. Sodanjälkeisissä tunnelmissa Philipin siskoja ei kuitenkaan voitu kutsua häihin, sillä nämä olivat naimisissa saksalaismiesten kanssa.

Elisabet ja Philip saivat ensimmäisen lapsensa prinssi Charlesin vuosi häidensä jälkeen. Prinsessa Anne syntyi 1950, prinssi Andrew 1960 ja nuorimmainen prinssi Edward vuonna 1964.

  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto