Hyppää pääsisältöön

Britannian tuleva kuningatar Elisabet ja prinssi Philip vihitään

Britannian kruununprinsessa Elizabeth ja Kreikan prinssi Philip vihittiin 20. marraskuuta 1947. Morsian kruunattiin kuusi vuotta myöhemmin kuningatar Elisabet II:ksi.

Prinssi Philip on Kreikan kuninkaan Yrjö I:n pojanpoika, mutta luopunut oikeudestaan Kreikan kruunuun. Prinssi olikin sopiva puoliso tulevalle kuningattarelle, sillä häntä oli nuoruudessa koulutettu kuninkaan edustustehtäviin. Avioliiton myötä Philip Mountbatten sai Edinburghin herttuan arvonimen.

Hääparilla oli jo ennen avioliiton siteitä sukulaissuhteita, sillä Elisabet ja Philip ovat pikkuserkuksia. Britannian kuningatar Viktoria on kummankin isoisoisoäiti.

Tuleva kuningatar ja prinssi Philip vihittiin Lontoon Westminster Abbeyssa. Kyseessä olivat ensimmäiset kuninkaalliset häät sitten toisen maailmansodan. Häähumu toikin kaivattua juhlatunnelmaa, ja Lontoon kadut täyttyivät riemuitsevista väkijoukoista. Sodanjälkeisissä tunnelmissa Philipin siskoja ei kuitenkaan voitu kutsua häihin, sillä nämä olivat naimisissa saksalaismiesten kanssa.

Elisabet ja Philip saivat ensimmäisen lapsensa prinssi Charlesin vuosi häidensä jälkeen. Prinsessa Anne syntyi 1950, prinssi Andrew 1960 ja nuorimmainen prinssi Edward vuonna 1964.