Hyppää pääsisältöön

Kulttuuriesityksiä viittomakielellä

Turussa vuonna 1980 järjestetyillä Kuurojen kulttuurijuhlilla oli runsas tarjonta viittomakielisiä esityksiä. Eri tyylisuuntien edustajia tuli paikalle niin Helsingistä, Turusta, Vaasasta kuin Poristakin.

Sävelen maailma on kuuroille vieras, mutta rytmitaju on silti tallella. Esimerkiksi kansantanhu on oiva harrastus kuurolle antaen heille mahdollisuuden harrastaa rytmiikkaa ja liikuntaa.

Yksi haastatelluista pitää tärkeänä tälläisiä tilaisuuksia, joissa kuurot pääsevät itse esittämään omaa ohjelmaa omalla äidinkielellään. Kulttuuri sitoo samankaltaiset ihmiset yhteen.

Viittomakieli jo kielenään on vahva tunteen ilmaisussa. Tämä näkyy hyvin myös otteista, joissa on sekä pantomiimiesityksiä että paritanssiakin. Esityksiä on helppo seurata, vaikka ei osaisi viittomakieltä. Viittomakieli taipuu myös musiikin ja viihteen maailmaan.

Tietolaatikko

Leikkeet ovat otteita Kuurojen kulttuurijuhlila nähdyistä esityksistä


Kommentit
 • Unelmien maa rakennettiin Norjaan öljyrahalla, ihmishengillä ja ympäristötuhoilla

  Norjan vaiheikas öljyhistoria synnytti menestyssarjan.

  Pohjanmerellä 1969 tehty ennätyssuuri öljylöytö käynnisti muutoksen, joka teki pienestä kalastajavaltiosta johtavan öljymaan. Uusi teollisuus ajoi Norjan yhteiskunnalliseen murrokseen, jota menestyssarja Unelmien maa (Lykkeland) kuvaa. Katastrofaalinen öljyvuoto ja yli sata ihmishenkeä vaatinut porauslautan kaatuminen muistuttivat norjalaisia, että öljyseikkailu ei ole pelkkää rahantuloa.

 • Hiihtokoulussa vedettiin sukset jalkaan ysäritunnelmissa

  Pikku Kakkosen hiihtokoulu opetti hiihdon saloihin.

  "Suk-suk-suk-sukset ja sau-sau-sau-sauvat" mukaan ja ladulle! Ysärimuotia ja -fiilistä tarjoileva Hiihtokoulu opetti lama-ajan lapsille hiihtämisen perusteita. Hiihtokoulu esitettiin Pikku Kakkosessa ensimmäistä kertaa vuonna 1996 ja sen oppeja voi katsoa nyt pysyvästi Areenasta.

 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.

 • Formulaliukua ja rokkia – Luisteluleikit Laura Lepistön, Valtter Virtasen ja muiden taitoluistelutähtien opastuksella

  Taitoluistelijat opettavat lapsille luistelua ja leikkejä.

  Miten sopii yhteen pingviinikävely ja luistelu? Taitoluistelijatähdet opettavat lapsille luistelua ja hauskoja leikkejä Pikku Kakkosen ja Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmasarjassa vuodelta 2008. Luistimilla voi kokeilla vaikka formulaliukua, kisarokkia, merikotkahyppyjä tai rallijarrutusta. Luisteluoppaina ovat mm. Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Valtter Virtanen. Katsomisen jälkeen näitä temppuja voi lähteä jäälle testaamaan!

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto