Hyppää pääsisältöön

Kulttuuriesityksiä viittomakielellä

Turussa vuonna 1980 järjestetyillä Kuurojen kulttuurijuhlilla oli runsas tarjonta viittomakielisiä esityksiä. Eri tyylisuuntien edustajia tuli paikalle niin Helsingistä, Turusta, Vaasasta kuin Poristakin.

Sävelen maailma on kuuroille vieras, mutta rytmitaju on silti tallella. Esimerkiksi kansantanhu on oiva harrastus kuurolle antaen heille mahdollisuuden harrastaa rytmiikkaa ja liikuntaa.

Yksi haastatelluista pitää tärkeänä tälläisiä tilaisuuksia, joissa kuurot pääsevät itse esittämään omaa ohjelmaa omalla äidinkielellään. Kulttuuri sitoo samankaltaiset ihmiset yhteen.

Viittomakieli jo kielenään on vahva tunteen ilmaisussa. Tämä näkyy hyvin myös otteista, joissa on sekä pantomiimiesityksiä että paritanssiakin. Esityksiä on helppo seurata, vaikka ei osaisi viittomakieltä. Viittomakieli taipuu myös musiikin ja viihteen maailmaan.

Tietolaatikko

Leikkeet ovat otteita Kuurojen kulttuurijuhlila nähdyistä esityksistä


 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – näin diplomaatit itse kertovat vaiheistaan

  Brotherus ja Edelstam auttoivat tuhansia pakolaisia Chilestä

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto