Hyppää pääsisältöön

Tanskan prinssi Frederikin ja Maryn häät

Tanskan kruununprinssi Frederik ja australialainen Mary Donaldson vihittiin Kööpenhaminassa 14. toukokuuta 2004. Muoti-ikoniksi nousseen Maryn hääpuvussa yhdisteltiin vanhaa ja uutta.

Maryn hääpuvun oli suunnitellut tanskalainen muotisuunnittelija Uffe Frank. Yksinkertaiseen pukuun oli yhdistetty irlantilaista pitsiä oleva huntu liki sadan vuoden takaa. Näyttävää morsiushuntua käytti ensimmäisen kerran Ruotsin prinsessa Margaret omissa häissään vuonna 1905. Sama huntu on kiertänyt kuninkaallisilla morsiamilla, ja sitä on käyttänyt myös Maryn anoppi kuningatar Margareeta.

Australialaisen Maryn hääkimpussa oli kotimantereen kukkia. Kimppua koristi silkkinauha ja hopeine koriste, johon oli kaiverrettu morsiusparin nimikirjaimet ja hääpäivä. Kimpun oli suunnitellut floristi Erik Buch.

Häävälähdyksessämme vastavihitty pari astelee ulos Kööpenhaminan katedraalista ja ajaa hevoskyydissä pitkin juhlivien tanskalaisten kansoittamia katuja. Prinssi Frederikin tunteet eivät jääneet hääpäivänä epäselväksi, sillä sulhanen kyynelehti vuolaasti hääseremoniassa. Hevosvankkureiden kyydissä hän hymyilee jo vapautuneesti.

Prinssi Frederikin ja Mary Donaldsonin lempi leimahti Sydneyssä baarissa olympiakisojen aikaan vuonna 2000. Prinssi osallistui olympialaisiin tanskalaisen purjehdustiimin kanssa. Pari kihlautui kolme vuotta myöhemmin ja Mary sai opetella tanskan kielen appiukkonsa prinssi Henrikin tapaan. Mary onkin sulattanut tanskalaisten sydämet kruununprinsessana tulevan hallitsijan rinnalla.

Pariskunta on sittemmin saanut neljä perillistä. Prinssi Christian syntyi 2005, prinsessa Isabella 2007 ja kaksoset tammikuussa 2011.

Teksti: Elina Yli-Ojanperä