Hyppää pääsisältöön

Voimala: vastalääkettä henkiseen pahoinvointiin

Mitä tehdä kun ahdistus käy liian suureksi? Mistä paljon puhuttu pahoinvointi johtuu? Voimalassa keskustelemassa kirjailija ja terapeutti Tommy Hellsten, traumapsykologi Eija Palosaari ja psykoterapeutti Terhi Vedenkivi.

Tietolaatikko

Uhanalainen ihminen. Kirjapaja, 2008.
Lupa särkyä. Edita, 2007.
Hatullinen tuulta, Sanasato, 2006.
Vuoden 2011 alussa tuli voimaan lakimuutos, jonka myötä yhä useampi voi saada Kelan korvaamaa psykoterapiaa, sillä tukipäätöksiä eivät enää rajoita määrärahat.

Suomessa psyykenlääkkeiden käyttäjiä arvioidaan olevan jopa yli puoli miljoonaa. Masennuksesta puhutaan paljon, mutta sen hoito on usein puutteellista.

Kirjailija, terapeutti ja kouluttaja Tommy Hellsten on aloittanut valtakunnallisen Ihminen tavattavissa -hankkeen, jonka hän määrittelee vastaiskuksi ihmisyyttä alasajavalle häpeäkulttuurille. “Emme muuta maailmaa valittamalla sen tilaa, vaan tekemällä jotain toisin”, sanoo Hellsten.

Pahoinvointi voi olla myös vastareaktio epäinhimilliselle kulttuurille. "Ehkä ne ovatkin terveimpiä jotka reagoivat nykymenoon sairastumalla" Hellsten napauttaa.

Psykologian tohtori, traumapsykologi Eija Palosaari sai tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon kirjastaan Lupa särkyä. Eija Palosaari sanoo, että aivot on kuin pakastin, johon psyyke säilöö asioita odottamaan käsittelyä. Hän uskoo, että osa suomalaisten nykyisistä massiivisista mielenterveysongelmista on itse asiassa eräänlaista vähävoimaisuutta, ei varsinaista masennusta.

Teksti: Heidi Sommar

Kommentit