Hyppää pääsisältöön

Katsotaan kun ruoho kasvaa..

Pari vuotta sitten pääsiäisaikaan testasimme Absoluuttinen totuus-ohjelmassa, kasvaako ruoho paremmin jos sille huutaa. Tästä seurasi erittäin hupaisat kasvatuskokeet, kun aisaparini fyysikko Ilkka Hendolinin kanssa tahoillamme kasvatimme rairuohoa niin, että yhdelle satsille karjuttiin, yhdelle juteltiin ja yhdelle ei tehty mitään. Huutamisajat olivat tietysti vakiot, samoin muut olosuhteet kuten kosteus ja lämpötila.

Työkaverit hieman ihmettelivät oven läpi kuuluvia aggressiivisuuspuuskia.

Lopputulos? Ei mitään eroa! Ajatus ei ollut lainkaan kaukaa haettu. Kun huudamme kasville lähietäisyydeltä, höngimme samalla sen päälle hiilidioksidia. Ja mikäli valoa ja vettä riittää, mitä enemmän hiilidioksidia, sitä enemmän kasvi yhteyttää ja kasvaa! Mutta todennäköisesti karjumiseen liittyvässä uloshengityksessä ei ole ihan riittävästi hiilidioksidia kiihdyttämään kasvin kasvua…

Tänä vuonna pääsiäisen lähestyessä päädyimme taas kasvattamaan ruohoa, tällä kertaa vehnän orasta. Kysymys tuli kaveriltani, joka oli lukenut, että mikrotettu vesi tuhoaa kasvin, ja pyysi meitä testaamaan. Googlailin asiaa ja toden totta. Netti on pullollaan ”faktaa”, jonka mukaan kasvit kuolevat jos niitä kastelee mikroaaltouunissa käytetyllä vedellä.

Miten mikroaallot tarkalleen tuhoavat veden hyödyttömään muotoon? Varteenotettavia, järkeviä selityksiä ei tullut vastaan. Muun muassa epäiltiin, että vesi säteilee mikroaaltokäsittelyn jäljiltä, ja että ravinteet häviävät mikrovedestä.

Sitäkin voi kysyä, miksi kukaan lämmittäisi kasvien kasteluveden mikrossa..mutta tämä myytti täytyi ehdottomasti testata!

Kotonani askarreltu koeasetelma oli seuraava:

Kuusi pakasterasiaa, jokaiseen 1 dl tavallista kukkamultaa ja jokaiseen laskin 50 ohran jyvää. Huoneenlämpöiseksi jäähdytettyä vettä oli kolmessa astiassa, yhdessä kraanavettä, yhdessä vedenkeittimellä keitettyä vettä ja yhdessä mikroaaltouunissa kaksi minuuttia täydellä teholla käytettyä vettä. Jokaista vesikäsittelyä varten oli kaksi jyvärasiaa. Vettä laitoin tietysti saman verran jokaiseen purkkiin.

Kolmen päivän päästä alkoi tapahtua. Vaaleanvihreät ohranvarret työntyivät ylöspäin jokaisesta purkista. Ja voi epäuskoa: mikrotetulla vedellä kastellut ohrat kasvoivat selvästi hitaammin kuin muut! (alla olevassa kuvassa vasemmassa rivissä)

Mutta tästä vielä päivä tai kaksi, ja ero oli hävinnyt, kaikissa laareissa ohra kasvaa porskutti tasaista tahtia. Sitten tuli viikonloppu ja jouduin jättämään hoidokkini oman onnensa nojaan kun lähdin reissuun. Sunnuntai-iltana kotiin palatessani jouduin toteamaan, että kaikki olivat nuukahtaneet täysin, ei näistä rehuista enää voisi arvioida yhtään mitään.

Ja ei kun kaikki alusta.

Tässä vaiheessa en enää hihkunut innosta mitatessani multia ja laskiessani 50 hemmetin ohranjyvää jokaiseen kuuteen purkkiin. Ja taas viikko tarkkaavaista huolehtimista ja kastelua. Tällä kertaa vieläpä vaihtelin purkkien paikkoja päivittäin, ettei mahdollisesti eriarvoinen auringonvalo päässyt vaikuttamaan tulokseen.

Viikon jälkeen vein rehut Ilkan sokkoarviointiin. Tulos? Eri vesityypeillä ei havaittu mitään vaikutusta ohran kasvuun. Itse asiassa Ilkka jopa arvioi mikrovedellä kasvaneet ruohot top 3-joukkoon. Parhaiten kasvaneiden kärjessä oli myös yksi kraanavedellä kasteltu, mutta toinen kraanarehupurkki sijoittui aivan häntäpäähän, eli tässäkään ei ollut mitään yhdenmukaisuutta.

 

Mitä opimme tästä? No ainakin sen, että JOS haluaa kastella huonekasveja mikroaaltouunissa käyneellä vedellä, ei siitä mitään haittaa näytä olevan! Mutta kannustan lämpimästi omiin kokeisiin. Pääasia on tieteellinen lähestymistapa kysymyksiin.

Absoluuttinen totuus-ohjelmassa tarkastelemme erilaisten kokeiden avulla hyvin arkisiakin asioita tieteellisten kakkuloiden läpi. Maitopurkista, puurosta, kokistölkistä ja mikroaaltouunista löytyy vaikka mitä erikoista, jos vain tajuaa ihmetellä asioita hieman eri vinkkelistä!

P.s. En malta olla kertomatta, että maidosta saa muovia, puuro on erittäin pitävää liimaa, kokistölkin voi imauttaa (räjähdyksen vastakohta on imahdus) ja mikrossa voi tehdä pallosalaman. Mikrossa sen sijaan ei kannata kuivata pyykkejä, ei toimi.

 

Absoluuttinen totuus: tappaako mikrovesi kasvit?

 

 

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Tiede

Uusimmat sisällöt - Tiede