Hyppää pääsisältöön

Pin Ups - suomalaiset supertähdet

Tuleva elokuvaohjaaja Pete Europa kunnostautui 1980-luvulla tyyliniekkana, underground-happeningien järjestäjänä ja trash-glam-yhtye Pin Upsin solistina.

Pin Ups syntyi 1980-luvun alun uusromanttisen klubikulttuurin piirissä. Sitä elähdyttivät dada, David Bowie, Velvet Underground, Public Image Ltd. ja taiteilija Andy Warholin ympärilleen keräämä "supertähtien" dekadentti friikkikaarti.

Bändin perustajia olivat vokalisti Petri Hakkarainen eli Pete Europa, kitaristi Tero Isohanni alias Floyd Superstar (1962-2006) ja basisti Jari-Pekka Kolanen alias Granma Delay. Rumpaleina ehtivät toimia mm. Vic Nothin´ On ja Gabi Hakanen.

Pin Ups loi ylleen röyhkeyden, itsevarmuuden ja kyynisen nihilismin auraa. Omasta supertähteydestään heillä ei ollut epäilyksiä.

Orkesterin toiminta "perustui ajatukseen, että manipuloisimme mediaa, loisimme tähtimyytin ja synnyttäisimme taidetta pelkästään olemalla olemassa", Pete Europa kirjoittaa Pin Upsin historiikissa.

Laulusolisti itse on kuvannut kokoonpanon rujoa ja kovaäänistä ilmaisua "psykedeeliseksi avaruusheviksi", jonka tarkoituksena oli "tehdä murhaa musiikin avulla".

Pin Upsin ensimmäinen esiintyminen tapahtui Lepakon yöbileissä vuonna 1982. Kahden ja puolen vuoden kuluttua olikin jo comeback- ja jäähyväiskonsertin vuoro. Vuosien 1983-1985 aikana bändi julkaisi kaikkiaan kaksi singleä ja yhden EP-levyn.

Granma Delayn ja Floyd Superstarin rockura jatkui Nights of Iguanan riveissä. Hakkarainen valmistui elokuvaohjaajaksi. Hänen vuonna 2010 ensi-iltansa saanut filminsä Timanttikoirien vuosi kertoo Pin Upsista ja koko 1980-luvun helsinkiläisestä klubikulttuurista.

Teksti: Jukka Lindfors

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto