Hyppää pääsisältöön

Pin Ups - suomalaiset supertähdet

Tuleva elokuvaohjaaja Pete Europa kunnostautui 1980-luvulla tyyliniekkana, underground-happeningien järjestäjänä ja trash-glam-yhtye Pin Upsin solistina.

Pin Ups syntyi 1980-luvun alun uusromanttisen klubikulttuurin piirissä. Sitä elähdyttivät dada, David Bowie, Velvet Underground, Public Image Ltd. ja taiteilija Andy Warholin ympärilleen keräämä "supertähtien" dekadentti friikkikaarti.

Bändin perustajia olivat vokalisti Petri Hakkarainen eli Pete Europa, kitaristi Tero Isohanni alias Floyd Superstar (1962-2006) ja basisti Jari-Pekka Kolanen alias Granma Delay. Rumpaleina ehtivät toimia mm. Vic Nothin´ On ja Gabi Hakanen.

Pin Ups loi ylleen röyhkeyden, itsevarmuuden ja kyynisen nihilismin auraa. Omasta supertähteydestään heillä ei ollut epäilyksiä.

Orkesterin toiminta "perustui ajatukseen, että manipuloisimme mediaa, loisimme tähtimyytin ja synnyttäisimme taidetta pelkästään olemalla olemassa", Pete Europa kirjoittaa Pin Upsin historiikissa.

Laulusolisti itse on kuvannut kokoonpanon rujoa ja kovaäänistä ilmaisua "psykedeeliseksi avaruusheviksi", jonka tarkoituksena oli "tehdä murhaa musiikin avulla".

Pin Upsin ensimmäinen esiintyminen tapahtui Lepakon yöbileissä vuonna 1982. Kahden ja puolen vuoden kuluttua olikin jo comeback- ja jäähyväiskonsertin vuoro. Vuosien 1983-1985 aikana bändi julkaisi kaikkiaan kaksi singleä ja yhden EP-levyn.

Granma Delayn ja Floyd Superstarin rockura jatkui Nights of Iguanan riveissä. Hakkarainen valmistui elokuvaohjaajaksi. Hänen vuonna 2010 ensi-iltansa saanut filminsä Timanttikoirien vuosi kertoo Pin Upsista ja koko 1980-luvun helsinkiläisestä klubikulttuurista.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto