Hyppää pääsisältöön

Viisi väittämää aurinkolaseista

Viisi väittämää aurinkolaseista. Kuva: Stock.xchng

 

Altistuminen uv-säteille voi aiheuttaa harmaakaihin

Totta. Jos koko eliniän saa uv-säteilyä, niin kyllä varmasti tulee kaikille harmaakaihi, ellei silmiä suojata. Toki aurinko tekee muitakin vaurioita silmänpohjaan ja kuormittaa myös silmänympärysihoa, joka on ohutta eikä kestä ultraviolettisäteilyä. Aurinkolaseista tulee löytyä merkintä UV 100% tai UV 400, silloin ne suojaavat silmää ja ihoa.


Heijastamaton pinta silmälasien muovilinssissä suojaa myös uv-säteiltä

Totta. Heijastamaton pinta nimenomaan muovilinsseissä suojaa uv-säteiltä, mutta ei muulta. Muovilinssi jo sinänsä suojaa varsin hyvin ultraviolettisäteiltä, mutta ei  yhtä paljon kuin aurinkolasilinssi. Myös piilolinsseihin voidaan tehdä uv-säteitä suodattava ominaisuus, mutta suodatus tapahtuu vain sillä alueella, jonka piilolinssi silmästä peittää.


Halvat aurinkolasit voivat vahingoittaa silmiä

Tarua. Ei halvoilla aurinkolaseilla mitään vahinkoa saa aikaiseksi, mutta hyvin epämiellyttäviltä ne voivat tuntua. Halvat aurinkolasit on yleensä prässättyä muovia, ei optista muovia. Linssin laita-alueille voi tulla vääristymiä, joista herkimmät ihmiset voivat saada päänsärkyä ja epämiellyttävää tunnetta, mutta eivät ne näköä keneltäkään vie. Enemmänkin ne ovat asustelaseja, ei aurinkolaseja.


Lapsille paras aurinkosuoja on varjo tai lippalakki

Tarua. Lippalakki on toki parempi kuin ei mitään, mutta ei paras suoja. Jotta lippalakki suojaisi hyvin, pitäisi auringonvalon tulla suoraan ylhäältä pään päältä. Näin se ei meillä pohjolassa kuitenkaan tule, eikä lapsi myöskään ole koskaan kokonaan paikallaan. Lapsi liikkuu ja leikkii, jolloin hiekka ja vesi heijastavat myös uv-säteitä.

Lapsen silmän kaikki taittavat pinnat ovat puhtaita ja kirkkaita, joten kaikki uv-säteily suodattuu silmän etupintaan, mykiöön ja silmänpohjaan. Silmien suojaaminen on siksi erityisen tärkeää.

Lapsi tarvitsee omat aurinkolasinsa, jotka ovat pehmeää materiaalia, joustavat ja lapselle mieluisat, jotta hän haluaa niitä käyttää.


Isot aurinkolasit ovat autoilijalle vaaralliset

Totta. Isot aurinkolasit ovat autoilijalle vaaralliset, jos niissä on leveä ja paksu aisa. Paksu aisa peittää näkökenttää niin, että päätä pitää kääntää oikein kunnolla, jotta aisan taakse jäävän katvealueen näkee. Katseen kääntäminen ei silloin riitä ja aisan taakse piiloon voi jäädä isokin auto, ihmisestä tai lapsesta puhumattakaan.

Autoilijalle turvallisissa laseissa on ohut aisa joka lähtee linssin yläreunasta, jolloin koko sivukulma on esteetön. Paras linssin väri on ruskehtava, joka korostaa kontrasteja.

Ikääntyvien autoilijoiden kannattaa myös miettiä aurinkolasien hankkimista omilla vahvuuksilla. Vaikka ilman silmälasejakin liikenteessä pärjäisi, voisi vahvuuksin varustetuilla silmälaseilla nähdä kaksi tai kolme kertaa pidemmälle kuin ilman laseja.

 

Vastaajana optikko ja Optisen alan tiedotuskeskuksen toimitusjohtaja Taru Korja. Lähde: Kuningaskuluttaja

Linkit:

Kommentit