Hyppää pääsisältöön

Hakaristejä voimistellen

Näyttäviä hakaristimuodostelmia nähtiin juhlanäytöksessä vuonna 1934, kun Suomen Voimisteluliitto vietti ”yleistä voimistelu- ja urheilujuhlaa” Helsingissä. Tilaisuutta juhlisti myös tasavallan presidentti P. E. Svinhufvud.

Hakaristi ei sisältänyt kuitenkaan vielä tuohon aikaan samaa painolastia kuin tänä päivänä. Hakaristi on ikivanha onnen symboli, jota mm. Suomen ilmavoimat käytti tunnuksenaan.

Vasta natsien hirmutöiden jälkeen hakarististä tuli niin vankasti natsi-Saksan tunnusmerkki, että monissa maissa se kiellettiin kokonaan.

Helsingin voimistelujuhlassa esiintyi satoja nais- ja miesvoimistelijoita, jotka ”esivoimistelijoiden” johdattelemina muodostivat juhlakentällä näyttäviä kuvioita.

Samaan tapaan voimistelutaitoja esiteltiin vuonna 1951 Porvoossa, kun Suomen ruotsinkieliset voimistelijat pitivät omia juhliaan.

Suomenruotsalaisten voimistelujuhlia on järjestetty joka neljäs vuosi ruotsinkielisillä paikkakunnilla vuodesta 1897 lähtien. Porvoon juhlassa vuonna 1951 oli mukana vieraita myös muista Pohjoismaista.

P.S. Vuoden 1951 voimistelujuhlasta kertova ohjelma on ruotsinkielinen.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto