Hyppää pääsisältöön

Kolmas pyörä on lastennäytelmä kolmen tytön koukeroisesta ystävyydestä

Lastennäytelmä Kolmas pyörä (1989) on Raili Ruston ohjaama ja Ilse Raution käsikirjoittama lastennäytelmä kolmen tytön yrityksestä ystävystyä. Onko jonkun oltava aina kolmas pyörä?

Nora on muuttanut uudelle paikkakunnalle. Hän kirjoittaa Miranda-nimiseen päiväkirjaansa, että ensimmäisenä koulupäivänä uudessa koulussa kaikki halusivat tutustua häneen. Hän ei oikeastaan kaipaa yhtään entisiä ystäviään. Luokan mukavimmat tytöt, Nora kirjoittaa, Pipsa ja Jonna haluavat leikkiä kanssani. Kaikki kolme tyttöä asuu samassa talossa. Nora ärsyttää tyttöjä eikä hänen seuransa kelpaa. Riitelyä ja nimittelyä on puolin ja toisin.

Nora uskoutuu Miranda-päiväkirjalleen vihaavansa rokkia. Madonnan uusimpaan täytyy silti investoida, vaikkei kotona ole edes levysoitinta. Pipsalla on levysoitin. Hän osaa myös ratsastaa, ja lupaa opettaa myös Noran ratsastamaan. Riitaa syntyy, kun kukaan ei halua olla hevonen.


Vanhemmat eivät ymmärrä vaikka haluaisivatkin. Miksi tytöt eivät vaan rohkeasti mene hakemaan toisiaan leikkimään, ja vietä aikaa kaikki yhdessä?

Syitä löydetään kaikkialta - paitsi omasta itsestä. Jonnan veli, pikku-Ville, sen parhaiten sanoo: "Noku toi ensin!"

Teksti: Sanna-Katja Pohjalahti & Sirpa Jegorow

Kommentit