Hyppää pääsisältöön

Irwin Goodmanin kuolinuutinen

Irwin Goodman kuoli 14. tammikuuta 1991 esiintymismatkalla Viipurista Haminaan. Seuraavana päivänä uutisissa muisteltiin Irwinin uran vaiheita.

Antti Yrjö Hammarberg syntyi Hämeenlinnassa 14. syyskuuta 1943. Protestilauluilla uransa aloittanut laulaja ja lauluntekijä esiintyi ensimmäistä kertaa nimellä Irwin Goodman vuonna 1964.

Uutisjutussa Yleisradion äänilevystön päällikkö Pekka Gronow kertoo muun muassa miten Irwinin taiteilijanimi syntyi.

Irwin teki musiikkia aina kuolemaansa saakka. Nousuja ja laskuja sisältänyt ura oli jälleen uudessa nosteessa 1980-luvun lopulla Rentun ruusu -albumin myötä.

Kova keikkaelämä, terveysongelmat ja alkoholi koituivat muusikon kohtaloksi. Hän kuoli sydänkohtaukseen 47-vuotiaana.

Irwinin viimeisiksi sanoiksi jäivät ystävä ja työtoveri Vexi Salmen mukaan: "Paina kaasua Illikainen, happi loppuu".

Tietolaatikko

Irwinistä on julkaistu useita kirjoja. Vuonna 2001 Timo Koivusalo ohjasi Irwinin vaiheista kertovan elokuvan Rentun ruusu, joka oli ilmestymisvuonnaan katsotuin kotimainen elokuva.

Kommentit
 • Leijonakuningas Jukka Jalonen

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen haastatteluissa.

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalosella on taito saada pelaaja loistamaan ja joukkue kukoistamaan. Saavutusten listalla on muun muassa Suomen mestaruus, olympiapronssi ja MM-kulta. Sietäminen ja intohimo, siinä kaksi asiaa, jotka mestarivalmentaja nimeää menestyksen avaimiksi.

 • "Ilman unelmia ei voi elää tulevaisuuteen" – Chilen pakolaiset muistelevat vallankaappauksen kauhuja ja suomalaista solidaarisuutta

  Vuoden 1973 vallankaappaus sai suomalaiset aktivoitumaan.

  11. syyskuuta vuonna 1973 kenraali Pinochetin sotilaat aloittivat vallankaappauksen ja ryhtyivät tuhoamaan Chilen demokraattista järjestelmää. Stadionit muutettiin keskitysleireiksi, ihmisiä vangittiin, kidutettiin ja surmattiin. Elävän arkiston koostamassa artikkelissa entiset pakolaiset kertovat kokemuksiaan vankileireistä, kotiinpaluusta ja suomalaisesta solidaarisuudesta.

 • Chileläisen Alvarezin perheen pakolaisvuosista jäi muistoksi Turun murre – poika Luis palasi asumaan Suomeen

  Vaiheita pakolaisuudesta paluumuuttoon Ylen ohjelmissa.

  Alvarezit pakenivat Chilen syksyn 1973 vallankumouksen jälkeistä kaaosta ja vainoja Suomeen. Viisihenkinen perhe asettui Turkuun yli kymmeneksi vuodeksi, mutta palasi Chileen 1985. Suomeen sydämen siteet luonut vanhin poika Luis muutti kuitenkin takaisin Turkuun opiskelemaan. Perheen vaiheita on tallentunut Ylen ohjelmiin, joissa heitä saatellaan paluumatkalle vanhaan kotimaahan, käydään tapaamassa poliittisesti uudelleen järjestäytyvässä Chilessä sekä kuullaan perheen tarinaa aikuisena Turussa yliopistouran luoneen Luis Alvarezin kertomana.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto