Hyppää pääsisältöön

Pääsiäinen oli Pohjanmaalla muinoin magian aikaa

Pääsiäiskokko Ähtärissä vuonna 1968.
Pääsiäiskokko Ähtärissä vuonna 1968. Pääsiäiskokko Ähtärissä vuonna 1968. Kuva: Pekka Kyytinen / Museovirasto Pääsiäiskokko

Pääsiäinen on kirkollinen juhla, mutta juuri siihen on Pohjanmaalla liittynyt eniten uskomuksia ja noituutta. Pääsiäistaikoja muisteltiin Ylitalon tuvassa äänitetyssä kuulokuvassa vuonna 1938.

Kaikkinainen työnteko oli pääsiäisenä kielletty, koska sen uskottiin lisäävän ristillä kärsivän Kristuksen piinaa. Kehrääminen oli kielletty, ja lapsetkin piiskattiin aikaisin aamulla.

Pääsiäisenä tehtiin erilaisia karja- ja lemmentaikoja. Kiertämällä yhdeksän kirkkoa sai tiemmä niin suuren vallan, ettei enää ikinä tarvinnut työtä tehdä.

Pitkäperjantaiyönä uskottiin pahan mahdin olevan korkeimmillaan. Tuolloin kunnon ihmisillä oli syytä pelätä ja huonoilla puolestaan hyvä tilaisuus vahingoittaa naapureitaan.

Pahantahtoiset trullit olivat ihmisiä, joilla oli keino kulkea lukittujen ovienkin läpi. Trullit tavoittelivat naapuriensa karjaonnea leikkelemällä kotieläimistä karvoja ja nahanpaloja.

Kuulokuva huipentuu kertomukseen rengistä, joka puijaa noitasapattiin lähtevää talon emäntää. Renki tarkkailee salaa eukkoa, joka loitsii merkillisten putelien ja rasvojen avulla. Kun tämä viimein lentää luudallaan ulos savupiipusta, neuvokas renki kääntää taikakonstit nurin kurin antaakseen noidille kelpo myllytyksen.

Mikä ihmeen kuulokuva?

Kuulokuva (saks. Hörbild) oli radion varhaisten vuosikymmenten ohjelmatyyppi, eräänlainen dokudraama. Kuulokuviin sisältyi sekä kerrontaa että dramatisoituja osuuksia, joissa käytettiin tehosteina musiikkia ja ääniefektejä.

Keskustele