Hyppää pääsisältöön

Soinin savotta – perussuomalaisten viimeinen vaaliviikko keväällä 2011

"Kyllä menee tofu kurkkuun ja soijapihvi jää syömättä", myhäili Timo Soini, kun hänen luotsaamansa perussuomalaiset ylsivät historialliseen vaalivoittoon huhtikuussa 2011.

Silminnäkijän "Soinin savotta" on reportaasi Timo Soinin ja perussuomalaisten viimeisestä vaaliviikosta.

Loppusuoran suuri kysymys oli, pystyykö puolue lunastamaan voiton, jonka gallupit ovat jo etukäteen luvanneet. Toisin kävi tässäkin: puolue otti enemmän mitä gallupit lupasivat.

Toimittaja Juha Portaankorva kiersi Soinin mukana vaalitilaisuudesta toiseen Pohjanmaalta Savoon, Uudeltamaalta pohjoiseen.

Matka oli samalla ajankohtaisreportaasi ns. Perus-Suomesta. Siinä tavataan kannattajia ja vaalityöntekijöitä, ehdokkaita ja tukiryhmäläisiä. Savotta päättyy vaali-iltaan, siihen kun kansa on puhunut.

Soinin suosion peruskivi on hänen puhelahjansa. Soini osaa kansanomaistaa ja kiteyttää asiansa, aivan kuten oppi-isänsä Veikko Vennamo aikoinaan. Rahvasta epävarmuus ahdistaa; turvallisuutta, järjestystä ja selkeyttä janotaan.

Miksi lähiöiden betonikennoissa ja maaseudun takametsissä elävät lähtivät Soinin taakse? Muutoshaluttomuus, solidaarisuuden väheneminen, arvojen koveneminen - syitä on monia.

Hevostermejä käyttäen Soini on todennut, että perussuomalaisia on ajettava rautakuolaimin. Nähtäväksi jää, miten ajo onnistuu eduskunnassa.

Teksti: Silminnäkijä ja Petra Himberg

Lue lisää:

Ritva Elomaa kuntavaali-iltana ravintola Zetorissa

Perussuomalaisten vaalivoitto 2008

Perussuomalaiset olivat syksyn 2008 kuntavaalien suurin voittaja. Erityisen vahvasti puolue menestyi Uudellamaalla.

Lue lisää:

Perussuomalaiset voitosta huolimatta oppositioon

Perussuomalaisten hallitustie osoittautui vaalivoitosta huolimatta kivikkoiseksi. Puolueen tiukka EU-kanta jytkäytti hallitusovet kiinni, kun kokoomus ja demarit pääsivät sopimukseen Portugalin tukemisesta.

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto