Hyppää pääsisältöön

Helsingin balettikilpailut

Entinen primaballerina Doris Laine ei lannistunut, vaikka hänen haaveensa Helsingissä järjestettävästä kansainvälisestä balettikilpailusta sai aluksi nihkeän vastaanoton.

Laine toivoi suomalaisille tanssijoille kotikenttäetua, sillä matkustus vei hänen mielestään pontta esityksestä.

Rahoitusta saatiin niin yksityisiltä kulttuurin ystäviltä ja kulttuurirahastoilta kuin myös valtiolta ja Helsingin kaupungilta.

Kahtena ensimmäisenä kertana vuosina 1984 ja 1991 kilpailut järjestettiin Helsingin Kaupunginteatterin tiloissa. Vuonna 1995 balettikilpailu sai yhteistyökumppanikseen Kansallisoopperan, ja taiteelliseksi johtajakseen tanssitaiteilija Jorma Uotisen.

Kilpailun alkutaipaleella osanottajia oli paljon useista eri maista. 2000-luvulle mentäessä eri maiden kirjo on vähentynyt ja kilpailijoiden taso kasvanut. Erityisesti kiinalaiset tanssijat ovat löytäneet kilpailun, ja saaneet kiinnityksiä myös Kansallisoopperaan.

Helsingissä järjestettävä kilpailu mahdollistaa Laineen mukaan monelle tanssin ystävälle nähtäväksi sen, kuinka korkealle kovalla työllä voidaan päästä. Tuomarointi on vaikeaa, sillä jokainen kilpailija uhraa paljon aikaa ja rahaa päästäkseen jatkoon. Häviö voi olla karvas pettymys.

Teksti: Sanna-Katja Pohjalahti