Hyppää pääsisältöön

Ihmisiä huhtikuussa 1966

Huhtikuu on tehty aprillipiloista, pääsiäistaioista, mämmituokkosista ja kevään odotuksesta. Filminovelli vie katsojan kierrokselle talvihorroksesta heräilevään Suomeen vuonna 1966.

Huhtikuu humauttaa lumet pois eteläisessä Suomessa, mutta pohjoisessa saadaan usein vielä odotella kevään tuloa. Toimittaja Yrjö Länsipuro aloittaa huhtikuisen kierroksen Tampereen eläintarhasta, jossa lintulan hoitaja Siiri Rimpeläinen päästää ankat kevätlaitumille heti kun lumet sulavat.

Lintulasta jatketaan Lammin pellavatehtaalle. Aikoinaan pellava levitettiin huhtikuussa lumihangille valkaistumaan, nyt hankala prosessi hoituu tehtaalla kemiallisesti. Linkosuon Leipomossa valmistuu mämmiä. Johtaja Jussi Linkosuo kertoo mämmin valmistuksen perinteistä ja kehottaa opastamaan ulkomaisia vieraita rohkeasti mämmin saloihin. Enää ei mämmiä pakata tuohituokkosiin, mutta toivottavaa on, että perheen emäntä laittaa mämmin "koruttomasti esille juhlapöytään".

Hämeen museon intendentti Esko Sarasmo kertoo pääsiäisen perinteistä, johon kuuluvat monenlaiset taiat. Pääsiäisyönä saatettiin kiivetä talon katolle ja kuunnella huppu silmillä ääniä. Sahauksen tai naulauksen äänet merkitsivät kuolemaa, hevosen hirnunta tai kellon soitto häitä. Pääsiäispyhät tarjoavat oivan mahdollisuuden lomamatkailuun. Matkatoimiston työntekijä Marjatta Leppänen kertoo suomalaisten tekemistä ulkomaanmatkoista ja lomanvietosta. "Eniten suomalainen matkustaja hakee matkaltaan sitä, mitä naapuri viime vuonna sai", hän naurahtaa.

Huhtikuuhun kuuluu myös aprillipäivä ja sen myötä leikkimieliset pilat ja huijaukset. Toimittaja Länsipuro testaa apteekkarin kekseliäisyyttä tiedustelemalla lääkettä matkakuumeeseen. Lopuksi kuullaan mitä apteekkari antoi asiakkaalle, joka tiedusteli polttamatonta tuhkaa.