Hyppää pääsisältöön

Pietari kielsi Jeesuksen kolmasti

Pietari ylpeili olevansa opetuslapsista uskollisin, mutta kovassa paikassa hänkin petti mestarinsa. Vuonna 1961 valmistunut kuulokuva, jonka pääosassa on Kauko Käyhkö, kuvaa Pietarin omaa pääsiäispiinaa.

Tietolaatikko

Uuden testamentin mukaan Simon Pietari oli alkuperäiseltä ammatiltaan kalastaja. Jeesuksen kuoltua hänestä tuli alkukirkon johtaja ja apostoli. Perimätiedon mukaan hän kuoli marttyyrina Roomassa. Katolinen kirkko katsoo paaviuden alkaneen Pietarista, koska Jeesus lupasi tälle taivasten valtakunnan avaimet ja nimitti hänet "kallioksi, jolle rakennan kirkkoni".

Kuulokuvan alkaessa Jeesus on vangittu kansanvillitsijänä. Pietari sivaltaa miekallaan korvan yhdeltä sotilaista, mutta Jeesus kehottaa työntämään aseen takaisin huotraan. "Joka miekkaan tarttuu, se miekkaan hukkuu."

Opetuslapset pakenevat. Aiemmin Pietari oli vakuuttanut, ettei hylkäisi Jeesusta. Tämä ennusti kuitenkin hänen kieltävän opettajansa kolmasti ennen kukonlaulua.

Jeesus viedään ylipapin luo. Pietari ja Johannes seuraavat vankisaattoa ylipapin talolle. He pääsevät pihalle kiistettyään kuuluvansa Nasaretilaisen porukkaan.

Johannes ja Pietari asettuvat lämmittelemään hiilivalkean ääreen. Heitä epäillään jälleen Jeesuksen seuraajiksi, mutta Pietari kiistää epäilyt jyrkästi kahteen otteeseen. Samassa kukko kiekaisee.

Pietari tuskailee heikkouttaan ja lähtee takaisin Getsemaneen purkamaan ahdistustaan. Matkalla hän tapaa Juudas Iskariotin, joka kertoo kavalluksestaan ja Jeesuksen kuulustelusta. Tunnontuskaisen Juudaksen poistuttua omille teilleen Pietari vaipuu rukoukseen.

Toisena pääsiäispäivänä Pietari on kutsunut opetuslapset koolle jatkamaan mestarinsa työtä. Haudalla käyneet kertovat löytäneensä sen tyhjänä, ja kuullaan myös todistuksia niiltä, jotka ovat tavanneet ylösnousseen Jeesuksen. Myös Pietari julistaa varmuuttaan ylösnousemuksesta ja Kristuksen anteeksiantamuksesta. Hän on katunut ja saanut anteeksi.