Hyppää pääsisältöön

Pietari kielsi Jeesuksen kolmasti

Pietari ylpeili olevansa opetuslapsista uskollisin, mutta kovassa paikassa hänkin petti mestarinsa. Vuonna 1961 valmistunut kuulokuva, jonka pääosassa on Kauko Käyhkö, kuvaa Pietarin omaa pääsiäispiinaa.

Tietolaatikko

Uuden testamentin mukaan Simon Pietari oli alkuperäiseltä ammatiltaan kalastaja. Jeesuksen kuoltua hänestä tuli alkukirkon johtaja ja apostoli. Perimätiedon mukaan hän kuoli marttyyrina Roomassa. Katolinen kirkko katsoo paaviuden alkaneen Pietarista, koska Jeesus lupasi tälle taivasten valtakunnan avaimet ja nimitti hänet "kallioksi, jolle rakennan kirkkoni".

Kuulokuvan alkaessa Jeesus on vangittu kansanvillitsijänä. Pietari sivaltaa miekallaan korvan yhdeltä sotilaista, mutta Jeesus kehottaa työntämään aseen takaisin huotraan. "Joka miekkaan tarttuu, se miekkaan hukkuu."

Opetuslapset pakenevat. Aiemmin Pietari oli vakuuttanut, ettei hylkäisi Jeesusta. Tämä ennusti kuitenkin hänen kieltävän opettajansa kolmasti ennen kukonlaulua.

Jeesus viedään ylipapin luo. Pietari ja Johannes seuraavat vankisaattoa ylipapin talolle. He pääsevät pihalle kiistettyään kuuluvansa Nasaretilaisen porukkaan.

Johannes ja Pietari asettuvat lämmittelemään hiilivalkean ääreen. Heitä epäillään jälleen Jeesuksen seuraajiksi, mutta Pietari kiistää epäilyt jyrkästi kahteen otteeseen. Samassa kukko kiekaisee.

Pietari tuskailee heikkouttaan ja lähtee takaisin Getsemaneen purkamaan ahdistustaan. Matkalla hän tapaa Juudas Iskariotin, joka kertoo kavalluksestaan ja Jeesuksen kuulustelusta. Tunnontuskaisen Juudaksen poistuttua omille teilleen Pietari vaipuu rukoukseen.

Toisena pääsiäispäivänä Pietari on kutsunut opetuslapset koolle jatkamaan mestarinsa työtä. Haudalla käyneet kertovat löytäneensä sen tyhjänä, ja kuullaan myös todistuksia niiltä, jotka ovat tavanneet ylösnousseen Jeesuksen. Myös Pietari julistaa varmuuttaan ylösnousemuksesta ja Kristuksen anteeksiantamuksesta. Hän on katunut ja saanut anteeksi.

  • Haapa klapisee ja sumu pitää ääntä Tiina Harpfin lastenkuunnelmissa

    Tiina Harpf jätti puumerkkinsä Lasten Radion seikkailuihin

    Mustan myllyn mestari ja Velhojuuri ovat esimerkkejä Yle Areenassa olevista lastentuotannoista, jotka Tiina Harpf ohjasi Yleisradiolle 1980-luvulla. Harpfin kuunnelmat klapisevat, helisevät, ja joskus niissä soi aimo annos hiljaisuutta. Juonenkäänteistä löytyy mustaa magiaa ja noitavainoja sekä seikkailunriemua. Päähenkilöitä johdattaa usein uteliaisuus.

  • Reino Paasilinna – kiisteltyjen ohjelmien toimittajasta Ylen kiistellyksi pääjohtajaksi

    Toimittaja Reino Paasilinnasta Ylen toimitusjohtajaksi.

    Reino Paasilinna (s. 1939) oli Yleisradion toimittaja ja myöhemmin myös pääjohtaja, jonka toimittamat ohjelmat synnyttivät keskustelua ja lehtiotsikoita. Ohjelmat olivat usein myös sellaisia, jotka eivät miellyttäneet Yleisradion johtoa. Artikkeliin on koottu joitakin esimerkkejä Reino Paasilinnan toimittamista ohjelmista.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto