Hyppää pääsisältöön

Internet ja Facebook tulivat kirjeen tilalle

Sosiaalista mediaa on pidetty jopa internetiä suurempana ilmiönä, sillä se palvelee ihmisen luontaista kommunikaation tarvetta. Toiset ovat huolissaan ajankäytön hallinnan menettämisestä ja tietoturvasta.

Sosiaalisen median on uskottu tarjoavan vastauksen kommunikaation lisääntyneeseen tarpeeseen.

Ajankohtaisen Kakkosen netti-illassa toimittaja Taneli Heikka arvelee, että ilmainen julkisuus ilmaisilla välineillä on maailmanhistoriallista. Paradise Oskar eli Axel Ehnström kertoo, ettei hänen Euroviisuedustuksensa vuodelle 2011 olisi ollut mahdollista ilman Facebookia.

Facebook tarjoaa keskustelijoiden mukaan uusia mahdollisuuksia yhteydenpidossa ja tiedonhaussa töitä varten. Kriittisesti Facebookiin suhtautuva kirjailija Roman Schatz toteaa, ettei edes halua 3000 ystävää, joiden kanssa jakaa jokaisen liikkeensä. Kulttuuritutkija Niina Lappalainen kertoo lopettaneensa Facebook-tilinsä, kun hänen profiilikuvansa "pääsi" koristamaan tuntemattoman yrityksen sivuja.

Kansainvälinen kommunikointi on Facebookin kaltaisten palveluiden ansiosta helpottunut merkittävästi. Kulttuurien välisten erojen murtamiseen on kuitenkin vielä matkaa.

Tekstiviestikeskustelussa eräs kehottaa: "Ottakaa akateemiset nassuttajat huomioon maailman lukutaidottomat". Internetiin, sosiaalisen ja demokraattisen median äärelle, pääsee ainoastaan noin reilu kymmenen prosenttia maailman väestöstä, joista yli puolet ovat eurooppalaisia tai pohjoisamerikkalaisia.

Teksti: Sanna-Katja Pohjalahti

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto