Hyppää pääsisältöön

Kaius Tihtonen: Santakuskin blues

Laulava puutarhuri Kaius Tihtonen antaa näytteen pontevasta swingtyylistään 1970-luvun alussa tallennetussa tehdaskonsertissa.

Tietolaatikko

Santakuskin blues. Säv. ja san. Kaius Tihtonen.

Vuonna 1972 radiokuuntelijoiden huomiota herätti kulkijasta ja hänen päivänkakkarastaan kertova, hieman kömpelö mutta hellyttävä ja mukaansatempaava kupletti.

Taivaanrannan kulkija -kappaleen tulkitsi koulimattomalla äänellään Tyrvännöltä kotoisin oleva puutarhanhoitaja ja hanuristi Kaius Tihtonen.

Tihtosen ainoaksi jääneellä albumilla kuultiin muitakin naiivin romanttisia tai rempseitä ralleja kuten Hän on niin ujo, Heitä huolet, Ei sorsan sorsaa ja On värkeissä varaa. Oheinen Santakuskin blues ilmestyi erillisenä singlenä vuonna 1972.

Esikoislevynsä jälkeen Tihtonen katosi julkisuudesta yhtä nopeasti kuin oli sinne noussutkin. Imitaattori Reijo Salminen levytti vuonna 1994 albumillisen hänen laulujaan.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto